Veelgestelde vragen over duurzaam beleggen

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over duurzaam beleggen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoe duurzaam is het duurzaam beleggen bij ASN Bank daadwerkelijk? En hoe weet ik als klant in welke bedrijven/organisaties jullie (met het geld van de klant) beleggen?

Je geld beleggen bij ASN Bank doe je op een duurzame manier. Zo streef je naar optimaal rendement voor jezelf én voor de wereld. Bij ons beleg je in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren.

Wat voor criteria hanteren jullie voor het toekennen van het label 'duurzaam' aan jullie beleggingsfondsen? Op welke manier controleren jullie deze bedrijven?

Bij ASN Bank en ASN Beleggingsfondsen begint alles met duurzaamheid. Alle bedrijven waarin we beleggen, of überhaupt alle financiële uitzettingen die wij doen, worden eerst getoetst aan onze duurzaamheidscriteria. Daarná stellen we pas de vraag of ze ook financieel aantrekkelijk genoeg zijn om in te investeren. Deze focus op duurzaamheid vloeit direct voort uit onze missie: duurzame voortuitgang van de samenleving bevorderen met het geld dat ons wordt toevertrouwd.

Voor ons betekent duurzaamheid een schoon milieu en een eerlijke verdeling van de welvaart. Tussen rijk en arm en tussen huidige en toekomstige generaties. Daarmee dekt het de domeinen mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Op deze drie pijlers hebben wij uitgebreid beleid ontwikkelt. Dit duurzaamheidsbeleid is eigenlijk een hele set van selectiecriteria. Samen met ASN Bank heeft ASN Beleggingsfondsen deze in de loop der jaren doorontwikkeld en ze helpen ons met het selecteren van de juiste investeringen.

In de praktijk betekent duurzaam beleggen, beleggen in de economie van de toekomst. De samenleving van 2050 is ons richtpunt. Wat past er in die duurzame economie en hoe verwachten wij dat die eruit ziet? Wat is er voor nodig? Dan heb je het over schone energie voor industrie, huishoudens en vervoer. Dit betekent dat we nú beleggen in bedrijven die daarin actief zijn. In elektrische auto’s ipv auto’s die rijden op een verbrandingsmotor, verbrandingsmotoren sluiten we überhaupt als activiteit uit; in zon- en windenergie ipv in kolen en gas, die we dus als sector uitsluiten. En dit alles immer met respect voor mensenrechten, één van de drie eerder genoemde pijlers.

Ik wil graag beleggen, maar vind het lastig om goede duurzame beleggingen te vinden. Hoe beleg je duurzaam?

Duurzaam beleggen kun je zelf doen, op de beurs. Meer informatie om dat zelf te doen vind je bijvoorbeeld in het boek Duurzaam beleggen voor Dummies. Maar veel makkelijker is het om via een fonds van ASN te beleggen. Het fonds investeert jouw geld en dat van andere beleggers in bedrijven, (staats)leningen en projecten die voldoen aan de strenge duurzaamheidcriteria van ASN. Hier vind je een overzicht van lijsten van bedrijven, landen en projecten die wij hebben goedgekeurd om in te beleggen.

Is het rendement van duurzaam beleggen gemiddeld genomen lager dan dat van 'gewoon' beleggen?

Onze ervaring is dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vergelijkbaar is met dat van ‘niet duurzaam’ beleggen bij een vergelijkbaar risico. Ook veel onderzoek van andere partijen wijst die kant op*. Dat komt doordat je als duurzame belegger kiest voor bedrijven met een duurzame strategie. Die strategie levert de bedrijven voordelen op die goed zijn voor hun winst – en dus voor jouw belegging.

Om een paar redenen te noemen: Duurzame bedrijven houden zich sneller aan klimaat- en milieuwetten. Daardoor is de kans op een milieuschandaal – met alle negatieve publiciteit van dien – klein. Als de wetten voor CO2-uitstoot strenger worden, voldoen ze makkelijker aan de eisen. Verder besparen ze kosten doordat ze minder energie en water gebruiken, minder afval produceren en zuiniger omgaan met grondstoffen, onder meer door recycling. Daarmee spelen ze in op het feit dat grondstoffen steeds schaarser worden. En duurzame bedrijven hebben een toekomstvisie waardoor ze een grotere kans hebben om te overleven in een veranderende wereld. Hun streven naar duurzame productie leidt tot innovaties.

Duurzaamheid heeft dus op de langere termijn een positief effect op de bedrijfsresultaten. Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich uit in financieel rendement en in een betere wereld.

Overigens zien we dat steeds meer andere partijen inzien dat duurzaam beleggen een positief effect heeft op zowel rendement als risico. Menig professioneel belegger van formaat, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen, laat inmiddels duurzame criteria meewegen in hun selectieproces. Ze spreken zich steeds meer uit, in woorden en daden, om duurzaamheidscriteria mee te wegen in hun beslissingen. Wij staan hier inmiddels dus niet meer alleen in, maar zien dat de grote partijen ons volgen.

Zie de rendementen van de ASN beleggingsfondsen.
Bron: Morningstar 2018 - Warwick Business School, 2016 - Morgan Stanley, 2015

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over de verschillende beleggingsvormen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Beleggingsvormen
Timen van de markt