Veelgestelde vragen over beleggen en pensioen

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over beleggen en je pensioen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Is het slim om te beleggen voor (extra) pensioen en hoe doe ik dat?

In algemene zin is deze vraag niet te beantwoorden. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie en je verwachtingen voor je financiële toekomst vormen de basis voor het maken van keuzes. Het maakt een groot verschil of je in loondienst werkt (en je werkgever pensioen voor je opbouwt) of als ondernemer / ZZP-er? In het laatste geval moet je voor je eigen pensioen zorgen?

Om inzicht te krijgen kun je onder andere op de website mijnpensioenoverzicht.nl onder meer zien hoeveel AOW en pensioen je hebt opgebouwd. Het kan heel nuttig zijn om te bepalen hoeveel inkomen je nodig hebt na je pensioen (voor denk aan hypotheek- en huurlasten). Kom je tot de conclusie dat het verstandig is om een extra potje op te bouwen dan kun je de verschillende mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Denk aan sparen, lijfrentes en beleggen.

Bij beleggen geldt: hoe korter de termijn hoe risicovoller het is om te beleggen. De doelplanner kan een handig hulpmiddel zijn om de risico’s te zien van beleggen en welke mogelijke rendementen je met beleggen kunt halen. Ook kun je met de doelplanner uitrekenen hoe je een doelbedrag kunt halen.

Ben je zelfstandig ondernemer dan moet je voor je eigen pensioen zorgen. Het is verstandig dit te bespreken met een financieel adviseur, want hier zijn vele regelingen op van toepassing. Wil je voor je pensioen gaan beleggen dan geldt ook hier dat het beter is langere tijd te hebben om kans te maken op de te verwachten rendementen. De doelplanner kan hier inzicht in geven.

Als ik over 10 jaar met pensioen ga, heeft het dan nog zin om te gaan beleggen?

In algemene zin is deze vraag niet te beantwoorden. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie en je verwachtingen voor je financiële toekomst vormen de basis voor het maken van keuzes. Zie ook antwoord op bovenstaande vraag. Bij beleggen geldt: hoe meer tijd je hebt hoe groter de kans om het verwachte rendement te kunnen halen.

Als je gaat kijken naar je financiële toekomst is het goed rekening te houden met de beleggingshorizon. In dit geval kan de horizon wel eens langer kan zijn dan 10 jaar als je het geld niet in een keer nodig hebt. Je kunt bij de start van je pensioen bijvoorbeeld steeds een deel van je beleggingen per maand, kwartaal of per jaar onttrekken en de rest laten staan. Zo verleng je de beleggingshorizon van het resterende deel, wat de kans op optimale rendementen vergroot.

Hoe kan ik als ZZP-er voor mijn pensioen beleggen? Zijn er fiscale voordelen?

Er zijn veel mogelijkheden waarmee je als ondernemer pensioen kan opbouwen. Denk aan het pensioenfonds voor ZZP-ers, het vormen van een oudedagsreserve, sparen en beleggen. Omdat elke situatie om een andere aanpak vraagt, is het verstandig uw mogelijkheden te bespreken met een financieel adviseur of een financieel planner.

Hoe regel ik mijn pensioen als zzp-er?

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Duurzaam beleggen
Timen van de markt