Periodiek beleggen

Automatisch beleggen in duurzame fondsen zonder dat je er omkijken naar hebt.

 • Bepaal zelf hoeveel je elke maand inlegt
 • Je beleggingen kunnen ongemerkt groeien
 • Kies uit alle ASN Beleggingsfondsen
 • Geen zorgen over het goede aankoopmoment

Bereken wat € 50 per maand kan opleveren

Periodiek of automatisch beleggen is een flexibele en laagdrempelige manier van beleggen. Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt en hoe lang je belegt. Je hoeft dus geen groot geldbedrag te hebben om te beginnen maar kunt ook maandelijks een beetje inleggen. Zo hebben tijdelijke schommelingen minder impact.

Kies zelf welk bedrag en wanneer je periodiek belegt

Je belegt iedere maand, kwartaal, jaar of andere periode een bedrag naar keuze. Ook kies je in welk ASN Beleggingsfonds je wilt beleggen. Het is helemaal aan jou. Het grote voordeel van periodiek beleggen is dat het daarna vanzelf gaat. Je inleg kan zo groeien met periodiek beleggen.

Lees meer over de voordelen van periodiek beleggen

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

 • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
 • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
 • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

  Automatisch beleggen met spreiding

  De flexibiliteit van periodiek beleggen heeft nog een groot voordeel. Het maakt namelijk niet uit wanneer je begint. Je hoeft niet te wachten totdat de markt laag staat om in te stappen. Je spreidt je inleg altijd over een langere periode. Zo heb je minder last van koersschommelingen.

  Je koopt de ene keer tegen een lage koers en de andere keer tegen een hoge koers. Zelfs een tijdelijke koersdaling kan dan voordeel opleveren.

  Zo begin je met periodiek beleggen

  Beginnen met periodiek beleggen is heel makkelijk:

  1. Open een beleggingsrekening. Kies uit een ASN Beleggingsrekening of ASN Doelbeleggen.
  2. Stel een opdracht in om een maandelijks bedrag te storten op je beleggingsrekening. Dit kan vanaf je betaalrekening bij ASN of een andere bank.
  3. Ga naar je beleggingsrekening en klik op ‘order inleggen’. Je vindt je beleggingsrekening in ASN Online Bankieren en in de app. Zorg wel dat je genoeg geld op je rekening hebt.
  4. Kies ‘aankoop’, en daarna ‘periodieke aankoop’. Houd rekening met stap 2, de stortingsdatum van het geld op de rekening.
  5. Je kunt automatisch beleggen ieder moment weer stopzetten.
  6. Er zijn bij ASN Bank geen losse aan- en verkoopkosten en periodiek beleggen kan al vanaf € 20

  Open een beleggingsrekening

  Rekenvoorbeeld periodiek beleggen met € 150

  Nick belegt iedere maand € 150 automatisch in een fonds dat onderstaand koersverloop heeft.

  Maand Januari Februari Maart April Mei
  Koers € 50 € 75 € 50 € 25 € 50

  In dit voorbeeld is na 5 maanden de koers weer terug waar hij begon, namelijk € 50. Toch maakt Nick in deze situatie wel winst doordat hij maandelijks € 150 automatisch belegt. Dat gaat zo:

  Maand Januari Februari Maart April Mei Totaal
  Koers € 50 € 75 € 50 € 25 € 50 -
  Inleg € 150 € 150 € 150 € 150 € 150 € 750
  Aantal gekochte participaties 3 2 3 6 3 17

  Rekenvoorbeeld ASN Periodiek Beleggen

  Rekenvoorbeeld ASN Periodiek Beleggen

  In deze 5 maanden koopt Nick in totaal 17 participaties. De inleg in deze 5 maanden is € 750 (5 keer € 150). Hij betaalde dus gemiddeld € 44,12 per participatie (€ 750 gedeeld door 17). Dat is minder dan € 50! Nick heeft na 5 maanden 17 participaties die € 50 per stuk waard zijn. Dat is in totaal € 850. Nick heeft nu al een rendement van € 100 behaald.

  Bereken wat € 50 per maand kan opleveren

  Uitleg rekenvoorbeeld

  Hoe komt dat? In februari, toen de koers hoog stond, kocht Nick automatisch weinig participaties. Hij kocht er slechts 2. Maar toen de koers in april nog laag was, kocht hij 6 participaties. Dat zorgt in dit voorbeeld voor een positief rendement. Stel dat Nick uitstapt bij de koers van € 25 in april, dan is er sprake van verlies.

  Naast kansen zijn er dus altijd risico's. Lees meer over de risico's van beleggen.

  Jouw vermogen altijd beschikbaar

  Beleggen doe je voor de lange termijn, maar je kunt altijd op korte termijn je fonds verkopen. Je kunt iedere dag een verkooporder opgeven via de handige app of ASN Online bankieren. Geef je een order voor 15:00 uur op een beursdag door? Dan voeren we het de eerstvolgende beursdag uit. Het geld staat dezelfde dag op je rekening.

  Lees meer over beleggen

  Twijfel je nog over beleggen bij ASN? Lees dan verder over:

  De beleggingsfondsen van ASN Bank
  Kosten van beleggen
  Misvattingen over beleggen
  Actief of passief beleggen

  , waarmee kunnen we je helpen?