Beurzen in de min, het ASN Microkredietfonds in de plus: hoe kan dat?

Spaargeld brengt nauwelijks iets op, beleggen kan dan interessant zijn. Maar beweeglijke koersen - ook van beleggingsfondsen - kunnen afschrikken. Wil je een laag risico combineren met kans op een mooi rendement? Kijk dan eens naar beleggen in het ASN Microkredietfonds. Een fonds met een ‘onverstoorbaar’ rendement en concrete sociale impact.

  Kun je met microkredieten vermogen opbouwen? We geven toe, het is misschien geen voor de hand liggende gedachte. Maar een beleggingsfonds dat via gespecialiseerde, lokale partijen (daarover straks meer), microkredieten verstrekt kan dat wel degelijk zijn. Het heeft namelijk minder last van de malaise op de financiële markten en kan terugkijken op stabiele rendementen.

  Ondanks dat in de voorbije maanden veel beleggingsfondsen negatieve rendementen lieten zien, bleef het ASN Microkredietfonds keurig in de zwarte cijfers. En in de 26 jaar dat het fonds bestaat, was het rendement 25 jaar positief. Dit bewijst de belangrijke kracht van microkredieten: ze bewegen minder mee met de financiële markten en zijn daardoor niet zo vatbaar voor de ups en downs van beleggingen als de andere beleggingsfondsen.

  Groei grafiek ASN Microkredietfonds sinds oprichting. Bron: Morningstar.nl

  Ver af van de grote bedrijven en hun koersdalingen

  Een verklaring voor dit ‘onverstoorbare’ rendement heeft alles te maken met waar je via het ASN Microkredietfonds feitelijk in belegt. Het fonds verstrekt leningen aan speciaal door de fondsbeheerder geselecteerde microkredietinstellingen. Dat zijn organisaties die op hun beurt (meestal kleine) leningen verstrekken aan ondernemers in lagelonenlanden. In deze landen spreekt het niet voor zich dat je een lening bij de bank kunt afsluiten - vaak hebben mensen geen ‘formele’ baan of salarisstrookje waarmee ze kunnen laten zien dat ze in staat zijn om hun lening af te lossen.

  De microkredietinstellingen richten zich juist op die doelgroep. Ze kunnen de kredietwaardigheid van bijvoorbeeld vissers of ondernemers met een naaiatelier goed beoordelen, doordat ze persoonlijk contact hebben met de personen die de lening aangaan. En dat hebben ze ook bewezen: in de regel worden de microkredieten keurig afbetaald door de ondernemers. Ook nu. De ondernemers die de leningen afsluiten, zijn vaak actief in onderdelen van de economie die ver afstaan van de grote bedrijven waarvan de koersen nu minder goed presteren.

  Doordat de ondernemers hun rente op tijd betalen en hun lening aflossen, worden de leningen die het microkredietfonds heeft verstrekt, afgelost. Dat zorgt voor rendement voor de beleggers in dat fonds. Dat maakt beleggen in microfinanciering zo aantrekkelijk.

  Duurzaam rendement en financieel rendement

  En het geld van beleggers in een microkredietfonds maakt nog een ander mooi ‘rendement’: het heeft een grote sociale impact. Kijk maar naar de cijfers achter het ASN Microkredietfonds. Het fonds belegde vorig jaar indirect in microkredieten van gemiddeld 738 euro. Dat gebeurde via 84 microkredietinstellingen in 40 landen. We bereikten zo maar ruim 16 miljoen mensen. Nog een mooi getal: 83 procent van de leners is vrouw - juist de ‘financiële inclusie’ van vrouwen is een belangrijk streven van het ASN Microkredietfonds dat wordt beheerd door ASN Impact Investors.

  Microkredieten zijn de afgelopen decennia uitgegroeid tot een volwassen belegging met een relatief laag risico en kans op een mooi rendement. Daarom beleggen ook de ASN Duurzame Mixfondsen gedeeltelijk in het ASN Microkredietfonds. Ook de mixfondsen profiteren dus mee van de ‘onverstoorbare’ kracht van microkredieten.

  Essentiële-informatiedocument

  De koers van het ASN Microkredietfonds is afhankelijk van beursontwikkelingen. Daardoor kan je belegging meer, maar ook minder waard worden. Lees de beschrijving van de risico’s in het Essentiële-informatiedocument (pdf).

  Lees meer over beleggen

  Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
  Meer weten over beleggen? Lees dan ook:

  Groen beleggen
  De risico’s van beleggen
  Beleggen voor beginners

    ,
    waarmee kunnen we je helpen?