Veelgestelde vragen over beleggen tijdens de coronacrisis

We snappen dat je vragen hebt over je beleggingen en de invloed van het coronavirus. De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

Is dit een goed moment om aan te kopen?

Dat is moeilijk te zeggen. Meer in z’n algemeenheid, geloven we bij ASN Bank dat beleggen voor de lange termijn de beste kansen biedt op goed rendement. Op korte termijn de koersrichting van de beurs voorspellen kan bijna niemand. Dus zijn ook de hoogte- en dieptepunten nauwelijks te voorspellen.

Een beurscrisis hoort bij de financiële markten. Er zijn er meerdere geweest en er zullen er meer volgen. Uit beursanalyses over de afgelopen 100 jaar blijkt dat beurzen weer herstellen, ook in geval van enorme crisissen. De tijd die nodig is voor koersherstel varieert van korter dan 4 jaar tot maar liefst 13 jaar. Wanneer het dieptepunt was weet je alleen achteraf. Als je belegt voor de lange termijn dan kun je elk moment starten met beleggen. Wil je voorkomen dat je vlak voor een koersdaling aankoopt of vlak voor een koersstijging verkoopt? Overweeg dan periodiek beleggen.

Wat is de invloed van de Coronacrisis op de waarde van mijn fonds?

De invloed van de coronacrisis op de waarde van je beleggingen verschilt per ASN fonds en valt op het moment van schrijven nog heel moeilijk in te schatten. Het CPB* (Centraal Plan Bureau) heeft voor Nederland berekend dat een recessie door de coronacrisis onvermijdelijk is. Hoe lang en hoe diep de recessie zal zijn is moeilijk te voorspellen.

Diepe impact op de economie

Overheden en centrale banken doen hun uiterste best om met noodmaatregelen de pijn te verzachten. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn volgens het CPB noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Tegelijkertijd is nog veel onzeker, ook hoelang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven. De precieze doorwerking op de economie is nog onbekend, omdat dit soort maatregelen nog niet eerder zijn vertoond.

De ASN aandelenfondsen en duurzame mixfondsen beleggen voor de lange termijn in kwalitatief goede bedrijven met doorgaans een sterke balans. Bedrijven die met hun activiteiten inzetten op de transitie naar een duurzame economie. Het is los van de coronacrisis onze overtuiging dat de bedrijven waar wij in beleggen, op de lange termijn, een beter rendement behalen dan niet duurzame bedrijven.

Actuele informatie over je fonds

Voor de meest actuele informatie ga je naar het periodieke bericht van jouw fonds (kwartaal- en maandberichten en factsheets). Je leest in het bericht meer over de invloed van de coronacrisis op de beleggingen in het fonds. Daarnaast lees je welke acties de fondsmanager onderneemt in reactie op de ontwikkelingen. Je vindt nieuwe periodieke berichten na iedere 15e werkdag van de maand.

* Zie persbericht CPB van 26 maart 2020.

Wat is de invloed van de coronacrisis op de waarde van mijn ASN duurzame mixfonds(en)?

De ASN duurzame mixfondsen Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief bestaan uit een mix van verschillende beleggingscategorieën: aandelen, obligaties en microkredieten. De invloed van de economische ontwikkelingen per beleggingscategorie zijn terug te lezen in de periodieke berichten van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, het ASN Duurzaam Obligatiefonds en het ASN-Novib Microkredietfonds.

De ASN Duurzame Mixfondsen Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief beleggen elk in een andere verhouding tussen de verschillende categorieën. Iedere maand zorgt de fondsmanager ervoor dat deze verhouding in stand blijft. De actuele koersen en de verhoudingen van de onderliggende beleggingscategorieën vind je terug op onze website en in de factsheets.

Kan ik al mijn geld in een duurzaam ASN fonds kwijtraken door deze crisis?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Niettemin is de kans dat de waarde van jouw ASN beleggingsfondsen waardeloos wordt minder groot dan wanneer je in slechts één aandeel belegt. Door te beleggen in een beleggingsfonds spreid je je vermogen. Spreiding verkleint de kans sterk dat jouw beleggingen waardeloos worden.

De beleggingsfondsen van ASN Bank beleggen zeer goed gespreid.

  • ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt in meer dan 100 duurzame internationale bedrijven, Het ASN Milieu en Waterfonds in ruim 50 bedrijven en het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds in meer dan 80.
  • ASN Obligatiefonds belegt in ruim 150 leningen uit meer dan 10 landen.
  • ASN-Novib Microkredietfonds heeft indirect ruim 450.000 microkredieten uitstaan.
  • ASN Duurzame mixfondsen (Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief) combineren de verschillende beleggingscategorieën en kennen hierdoor een spreiding van meer dan 500 titels (aandelen, leningen, microfinancieringen).

Meer lezen over beleggen?

Je vindt bij ons meer informatie over beleggen. Bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:
Risico's van beleggen
Sparen of beleggen
De duurzame beleggingsfondsen

De risico's van beleggen

Ga je beleggen, dan is het belangrijk dat je de risico’s van beleggen begrijpt en dat je weet hoe je er grip op krijgt. Zo is de risico-indicator een handig hulpmiddel om de risico’s van beleggingsfondsen in te zien én te vergelijken. Lees meer over de risico-indicator op de site van de AFM.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Lees de EBi voordat je besluit een beleggingsfonds te kopen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.