ASN Bank - Voor de wereld van morgen

Universum ASN Milieu & Waterfonds

De onderstaande bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum van het ASN Milieu & Waterfonds. Deze bedrijven komen uit de sectoren water, energie en afvalverwerking. Elke onderneming wordt eenmaal per drie jaar opnieuw getoetst. De beheerder van het fonds selecteert uit dit universum de aandelen voor de portefeuille van het ASN Milieu & Waterfonds op basis van hun financiële en economische soliditeit en de actuele situatie op de financiële markt.

Universum per augustus 2015

A
Acuity Brands
AddTech
Advanced Drainage Systems
Aixtron
Amiad Filtration Systems
Asahi Holdings
Autodesk
Azbil

B
Beijing Enterprises Water Group
Best Water Technology
Brambles

C
California Water Service Group
Caverion
Centrotec Sustainable
China Automation Group
China ITS Holdings CO., Ltd.
China Singyes Solar Tech
Chrome Ate
CIA de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo

D
Daiseki
DS Smith

E
EDP Renováveis
Enernoc
Epistar
Everlight Electronics

F
Fluidra

G
Geberit
Georg Fischer
Global PVQ
Goodpack

H
Hiwin
Huaneng Renewables
Hydro International
Hyflux

I
Indutrade
Infineon Technologies
Infinis
Itron

J
Johnson Controls INC

K
Kapsch TrafficCom
Kingspan

L
Lassila & Tikanoja
LEM Holding
Lindsay Corporation

M
Manila Water
Mayr-Melnhof Karton
Meyer Burger
Murata Manufacturing CO

N
Nibe Industrier
Nordex
Northwest Pipe
Novozymes

O
OSRAM Licht AG
Ozner Water International

P
Philips
Polypipe
Power Integrations

Q

R
Rational
Regenersis
Rinnai Corporation
Rockwool
RPS Group

S
Samsung Electro-Mechanics
Severn Trent
Shanks Group
SIIC Environment
SIMS Metal Management
Sino-American Silicon Products
SMA Solar Technology
Smith (A.O.) Corp
Solar City
Spirax Sarco Engineering
Stericycle
SunPower

T
Thai Tap Water supply
Transpacific
Trina Solar

U
United Utilities
Uponor

V
Valmont Industries
Veeco Instruments
Vestas Wind systems
VM Ware

W
Watts Water Technologies

X
Xinjiang Goldwind Tech
Xinji Solar

Y
Yaskawa Electric Corp
Yingli Green Energy

Z
ZhuZhou CSR
Zumtobel

Afgekeurd sinds
1 januari 2013

Adlink Technology
American Water
Aqua America
Badger Meter
Ballard
Clean Harbors
Comfortdelgro
Cree
Fanuc
First Solar
Fuel Tech
Gamesa
Grontmij
Halosource
Hess
Horiba
IDEX
Johnson Matthey
Kubota Corp
Kuka
Kurita Water Industries
LKQ
MTR Corporation
ORMAT Technologies
Ovivo
Pennon Group
Pure Technologies
Renishaw
Rock-Tenn
Roper Industries Inc.
Stantec
Suez Environnement
Tomra
XylemAcuity Brands (april 2013)
 • Activiteiten
  Acuity Brands is een Amerikaans bedrijf dat energiezuinige verlichtingsproducten en verlichtingssystemen aanbiedt voor commerciële, industriële en infrastructurele toepassingen en voor instellingen en woonhuizen. Acuity Brands richt zich voornamelijk op de Amerikaanse markt, maar is ook actief in Europa en Azië.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Acuity Brands draagt bij aan het milieu doordat het energiezuinige verlichtingsproducten en verlichtingsystemen ontwikkelt en verkoopt. Het bedrijf produceert onderdelen voor ledverlichting en producten om natuurlijke verlichting (zonlicht) te integreren in elektrisch licht; dit wordt “daylighting” genoemd. Acuity Brands gebruikt vaak led-, HID- en fluorescerende lampen in de binnen- en buitenverlichting die het aanbiedt (HID staat voor high density discharge). Deze zijn energie-efficiënter dan gewone lampen.

Terug naar boven

AddTech (augustus 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

Advanced Drainage Systems (februari 2015)
 • Meer informatie volgt later

Terug naar boven

Aixtron (februari 2013)
 • Activiteiten
  Aixtron produceert en levert machines aan producenten van halfgeleiders. Deze worden toegepast in onder meer energiezuinige ledverlichting, zonnecellen en mobiele telefoons. Het Duitse bedrijf heeft dochterondernemingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Aixtron heeft ethisch beleid dat van toepassing is op alle werknemers. Dit beleid verwijst naar verantwoordelijkheid en respect voor mensen en het milieu, nakomen van wetten en regels, rechtvaardige en respectvolle behandeling van werknemers en de afwijzing van iedere vorm van onwettige discriminatie. Het bedrijf is alleen actief in westerse landen. Daar is het risico op overtreding van sociale en milieustandaarden laag en worden de voornaamste onderwerpen afgedekt door nationale wetten en regels. Daarom beschouwen wij de mvo-strategie van Aixtron als voldoende.
 • Milieu
  De meeste locaties van Aixtron zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft milieubeleid om zijn schadelijke effecten op het milieu te beperken.

Terug naar boven

Amiad (juni 2015)
 • Activiteiten
  Het Israëlische Amiad Filtration Systems draagt bij aan de levering van schoon water doordat het efficiënte waterfilters ontwikkelt en produceert. Deze zijn zowel automatisch als met de hand te reinigen. Amiad-filters worden wereldwijd toegepast in de landbouw, industrie, irrigatie, gemeentelijke waterbehandeling en in de olie- en gassector.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Amiad heeft beleid op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het heeft zich verplicht verantwoord om te gaan met het milieu. Amiad heeft een ISO 14001-certificaat.

Terug naar boven

Asahi Holdings (september 2013)
 • Activiteiten
  Het Japanse bedrijf Asahi Holding is actief in het recyclen, verbeteren en herwinnen van kostbare metalen voor de elektronica-industrie, tandartspraktijken en het maken van juwelen. Het bedrijf is recyclet ook afval uit it-apparatuur, voedsel en plastic en uit de industrie.
 • Milieu
  Doordat Asahi kostbare materialen recyclet, draagt het bij aan milieubehoud. Het interne bedrijfsproces is erop gericht middelen en energie te sparen en de hoeveelheid afval die overblijft na het recyclingproces, terug te dringen. Het bedrijf is ISO 14001-gecertificeerd. Het heeft doelen om in 2020 25% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 2008. Asahi heeft zonnecellen geïnstalleerd en verschillende initiatieven genomen om energie te besparen. Ten slotte heeft het beleid over het omgaan met gevaarlijke stoffen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Asahi Holding heeft personeelsbeleid om discriminatie tegen te gaan. Ook heeft het veel aandacht voor veiligheid en gezondheid.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Asahi Holdings heef beleid om de inkoop van conflictmetalen tegen te gaan. Zo koopt het geen materialen die goud bevatten uit DR Congo of de omliggende regio’s, en materialen waar kinderarbeid, gedwongen arbeid, corruptie of andere mensenrechtenschendingen aan verbonden zijn. Asahi Holdings heeft een beheersysteem opgezet in samenwerking met onder meer de OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) en EICC-GeSI (Electronic Industry Citizenship Coalition, Incorporated and Global e-Sustainability Initiative). Dit systeem identificeert de risico’s op het gebied van conflictmetalen in de keten, waarna Asahi tegenmaatregelen neemt die door een onafhankelijke partij gecontroleerd worden. Asahi publiceert de resultaten.

Terug naar boven

Autodesk (november 2014)
 • Meer info volgt
Terug naar boven

Azbil (juni 2015)
 • Activiteiten
  Het Japanse Azbil (voorheen Yamatake) ontwerpt en maakt uitgebreide automatiseringssystemen voor industriële en commerciële gebouwen en brengt deze op de markt. Bijvoorbeeld sensoren, schakelaars, meetapparatuur, beveiligingssystemen, controlesystemen en airconditioners. Het bedrijf is actief in veel landen, waaronder Maleisië, Indonesië en Saoedi-Arabië.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Azbil heeft een goede gedragscode, die van toepassing is op de gehele organisatie. Er is aandacht voor corruptie, mensenrechten en het milieu. Het bedrijf heeft een ethiekcommissie om de invoering en naleving van de code te waarborgen. Het heeft een klokkenluidersprogramma en een programma om medewerkers bekend te maken met de inhoud van de gedragscode. Azbil heeft een speciaal bedrijfsonderdeel opgericht, Azbil Friendly, waar mensen met een geestelijke beperking kunnen werken.
 • Mensenrechten
  Het mensenrechtenbeleid van Azbil is voldoende. Omdat het bedrijf ook actief is in landen met een hoog risico, hebben we extra onderzoek gedaan naar misstanden. Die zijn er niet gebleken.
 • Milieu
  Azbil heeft goed milieubeleid. Het hele bedrijf is ISO 14001-gecertificeerd. De eerste fabriek ontving het certificaat in 1996.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Azbil heeft geen ketenbeleid voor mensenrechten en milieu. Na grondig onderzoek hebben we geen misstanden geconstateerd. We volgen het bedrijf actief.

Terug naar boven

Beijing Enterprises Water Group (december 2012)
 • Activiteiten
  Beijing Enterprises Water Group Limited (BEWG) is gevestigd in Hongkong, China. Het bedrijf ontwikkelt oplossingen voor watersystemen, waaronder ontwerp, projectmanagement, technologisch onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf focust zich daarbij voornamelijk op waterlevering en rioleringen. Momenteel is BEWG eigenaar van negentig fabrieken die water leveren en rioolwater behandelen verspreid over China. Samen verwerken zij tien miljoen ton water per dag.
 • Mensenrechten
  BEWG verstrekt beperkte informatie over zijn sociale beleid, zowel voor de eigen bedrijfsvoering als voor zijn keten. Het heeft geen mensenrechtenbeleid.
 • Milieu
  BEWG zet zich in voor een beter milieu doordat het technieken biedt die de kwaliteit van water verbeteren. Er zijn geen controverses over BEWG gerapporteerd.

Terug naar boven

Best Water Technology (mei 2014)
 • Activiteiten
  Het Oostenrijkse waterbedrijf BWT AG (Best Water Technology) levert innovatieve, zuinige en ecologische technologie aan particulieren, bedrijven, hotels en gemeenten. Daardoor kunnen zij dagelijks zo veilig, hygiënisch en gezond mogelijk met water omgaan. BWT levert waterbehandelingstechnologie en diensten voor drinkwater, water voor de farmaceutische industrie, proceswater, verwarmingswater, boilerwater, koelwater en water voor airconditioningsystemen en zwembaden.
 • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
  BWT heeft een gedragscode die geldt voor alle werknemers. Werknemers zijn verplicht om de code te ondertekenen en zich eraan te houden. Een complianceofficer behandelt alle zaken die hem worden voorgelegd, vertrouwelijk, onafhankelijk en objectief. In het ketenbeleid van BWT staan de uitganspunten waar leveranciers zich aan moeten houden op het gebied van milieu, de vier fundamentele arbeidsnormen (vrijheid van vereniging, geen dwangarbeid, geen kinderarbeid en geen discriminatie) en ethisch handelen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  BWT respecteert de richtlijnen van het VN Global Compact, maar het heeft deze niet ondertekend. BWT voldoet aan de verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) inzake de fundamentele beginselen en rechten op het werk, namelijk: respecteren van vrijheid van vereniging, gelijke behandeling en non-discriminatie, en geen gebruik van kinderarbeid en dwangarbeid.
 • Milieu
  Sinds 2008 verzamelt BWT milieugegevens van alle belangrijke productievestigingen over het verbruik van grondstoffen (energie, water, etc.) en uitstoot (afval, afvalwater, etc.). De productiefaciliteiten in Duitsland en Oostenrijk zijn ISO 14001-gecertificeerd. De CO2-uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door het wagenpark van BWT en door de verwarming van gebouwen. Ongeveer een kwart van de energie voor verwarming van productievestigingen komt uit duurzame energiebronnen.

Terug naar boven

Brambles (augustus 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

California Water Service Group (juni 2015)
 • Activiteiten
  California Water Service is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 1.000 werknemers, dat via dochterbedrijven water levert en daaraan gerelateerde diensten biedt. Het bedrijf is alleen actief in de Verenigde Staten.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  California Water Service heeft een ethisch beleid voor werknemers en gedragsregels op gebied van zakendoen en ethiek voor managers. Alle medewerkers krijgen gelijke kansen, zijn medisch verzekerd, krijgen een ‘aantrekkelijk’ salaris, een pensioenplan, een ‘verbeterplan’ en vergoeding van collegegeld, aldus het bedrijf. Verder heeft het geen mvo-beleid. Omdat California Water Service alleen actief is in de Verenigde Staten, is het risico echter gering en is er geen reden tot zorg. Bovendien worden de belangrijkste sociale en milieukwesties gedekt door nationale wetten en regels.
 • Milieu
  California Water Service houdt rekening met het milieu. Het heeft drie speerpunten: kwaliteit en betrouwbaarheid van water(leveranties), verduurzaming en natuurbehoud, en (energie-)efficiëntie van de activiteiten. Het bedrijf werkt samen met de overheid om de brdrijfsprocessen zo in te richten zij het milieu niet schaden en de biodiversiteit behouden blijft. Ook werkt het bedrijf zo veel mogelijk met alternatieve waterbronnen, zoals gerecycled water, om zijn milieubelasting te verminderen. California Water Service is actief tegen vervuiling, gebruikt duurzame energie waar mogelijk, en bouwt groen. Het werkt samen met The Disney Company aan een duurzaam educatief programma, “Environmentality”.

Terug naar boven

Caverion (augustus 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

Centrotec Sustainable (februari 2013)
 • Activiteiten
  Het Duitse bedrijf Centrotec Sustainable is gespecialiseerd in energie-efficiënte technieken voor gebouwen. Het biedt geïntegreerde systeemoplossingen en producten op het gebied van klimaatcontrole, verwarming en ventilatie. Zo helpt Centrotec Sustainable energie te besparen en biedt het een comfortabele omgeving. Het levert ook kleine en middelgrote zonnepanelen aan particulieren en kleine bedrijven.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  De rapportage over personeel en milieu is beperkt. Het personeelsbeleid richt zich vooral op persoonlijke ontwikkeling. In zijn milieurapportage geeft Centrotec Sustainable vooral voorbeelden van het gebruik van gerecyclede materialen, energiezuinige productieprocessen en milieuopleiding van de werknemers.

Terug naar boven

China Automation Group (augustus 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

China ITS (Holdings) Co., Ltd. (mei 2014)
 • Activiteiten
 • China ITS (Holdings) Co. ontwikkelt en verkoopt informatiesystemen en it-oplossingen voor de transportsector in China. Het biedt informatiesystemen voor treinverkeer, autoverkeer en openbaar vervoer in steden, die tot doel hebben de veiligheid, efficiëntie, milieubescherming en betrouwbaarheid te garanderen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen Het bedrijf bevordert met zijn producten en diensten de duurzame samenleving in China doordat het veilig, betrouwbaar transport mogelijk maakt en milieubescherming biedt. China ITS (Holdings) Co. publiceert geen beleidsstukken. Wij moedigen het bedrijf aan om beleid op te stellen om onder andere arbeidsrechten, mensenrechten en milieubescherming te waarborgen.

Terug naar boven

China Singyes Solar Tech (mei 2014)
 • Activiteiten
  China Singyes Solar Technologies biedt maatregelen en advies op gebied van energiebesparing en gebruik van zonne-energie voor gebouwen en complexen in China. Het bedrijf realiseert energiebesparing door ‘curtain walls’ aan te brengen. Dit zijn schermen van aluminium of glas die tegen een gebouw worden geplaatst zodat het beter geïsoleerd is en minder energie verbruikt. Daarnaast produceert China Singyes Solar Technologies installaties om zonne-energie en windenergie op te wekken en te leveren aan gebouwen en complexen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  China Singyes Solar Technologies bevordert de duurzame samenleving in China doordat het het energieverbruik van gebouwen vermindert en de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt. Het bedrijf integreert maatregelen voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in het ontwerp van nieuwe gebouwen. In het jaarverslag van China Singyes Solar Technologies staat een duurzaamheidshoofdstuk waarin het zijn uitstoot rapporteert, evenals de hoeveelheid uitstoot die het heeft vermeden. In dit hoofdstuk worden gezonde, veilige arbeidsomstandigheden voor medewerkers gewaarborgd. Wij gaan het bedrijf aanmoedigen om beleidsstukken te publiceren op het gebied van mensenrechten, ketenverantwoordelijkheid, vakbondsvrijheid en corruptie.

Terug naar boven

Chrome Ate (april 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

CIA de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo (februari 2015)
 • Activiteiten
  CIA de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo (Sabesp) is een Braziliaans bedrijf dat diensten levert op het gebied van water, riolering en industrieel afvalwater. Sabesp is alleen actief in Brazilië. Met ongeveer 16.000 werknemers levert het water aan 25 miljoen klanten.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Sabesp eist dat zijn leveranciers voldoen aan wetten en regels, vooral op het gebied van milieu, kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het neemt mede de verantwoordelijkheid voor de preventie en minimalisatie van de milieubelasting van zijn leveranciersketen door de leveranciers te kwalificeren en monitoren.
 • Milieu
  Sabesp heeft een uitgebreid systeem voor controle van de waterkwaliteit. Dit voldoet aan de eisen van het Braziliaanse Ministerie van Gezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat het milieu aangaat richt Sabesp zich op preventie en voorzorg. Ook probeert het praktijken die een risico voor het milieu vormen, te verbeteren en beter te presteren dan de wetten en regels eisen. Sabesp heeft een recycleprogramma en werkt aan vermindering van de CO2-uitstoot. Samen met de lokale gemeenschap plant Sabesp bomen. Het bedrijf heeft de ISO 14001-certificatie.
 • Maatschappelijke betrokkenheid
  Sabesp pakt duurzaamheid samen met zijn maatschappelijke omgeving aan. Het bevordert milieueducatie van publiek, leveranciers, werknemers en de maatschappij. Ook zet Sabesp zich in voor het herstel en het behoud van waterbronnen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Sabesp bevordert gelijke behandeling. Het wil voldoen aan alle wetten, regels en standaarden op het gebied van gezondheid en veiligheid. Het zoekt de dialoog met werknemersorganisaties en erkent het recht op collectieve onderhandeling en de vrijheid van vereniging.

Terug naar boven

Daiseki (juni 2015)
 • Activiteiten
  Het Japanse Daiseki verleent diensten om industrieel afval te verwerken, voornamelijk gericht op hergebruik, afvalmanagement en aanverwante diensten. Het heeft circa 3.000 werknemers in dienst. Het bedrijf is niet actief in risicolanden.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Daiseki respecteert mensenrechten en bevordert progressieve idealen. Het bedrijf heeft beleid voor fundamentele mensenrechten en om persoonlijke groei te bevorderen. Dit beleid is niet online gepubliceerd.
 • Milieu
  De milieudivisie van Daiseki voert milieuonderzoek uit. Daiseki heeft milieubeleid en leidt het personeel op om dit na te leven. Daiseki wil energie besparen, technologie ontwikkelen om het recyclingproces effectiever in te richten, en afvalverwerking en transport efficiënter en veiliger maken. Het bedrijf zet zich in voor het milieu door te investeren in milieuvriendelijke industriële afvalverwerking.

Terug naar boven

DS Smith (september 2013)
 • Activiteiten
  Het Britse bedrijf DS Smith Plc produceert en verkoopt herbruikbare verpakkingen en verpakkingen van gerecyclede materialen (papier, karton en plastic) voor consumentenproducten, en gerecycled papier. Onder de merknaam Spicers heeft DS Smith een groothandel in kantoorproducten voor heel Europa. DS Smith is wereldwijd actief in zestien landen met ruim 12.000 medewerkers.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  DS Smith richt zich met zijn activiteiten op duurzaamheid. In zijn bedrijfswaarden refereert het onder meer aan ethisch gedrag, veiligheid en bescherming van het milieu.
 • Milieu
  DS Smith heeft uitgebreid algemeen milieubeleid. Een groot deel van de locaties is ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf is de belangrijkste verzamelaar van oud papier en de grootste producent van gerecycled papier in het VK.

Terug naar boven

EDP Renováveis (februari 2013)
 • Activiteiten
  EDP Renováveis (EDPR) is een energiebedrijf dat zich focust op hernieuwbare energie. EDPR ontwerpt, ontwikkelt, produceert, onderhoudt en beheert windmolenparken. EDPR is het op drie na grootste bedrijf ter wereld in de opwekking van windenergie. Het bestaat uit drie onderdelen: Europa, Noord-Amerika en Brazilië. Zij hebben samen 7.157 megawatt geïnstalleerd vermogen. Op kleine schaal is EDPR ook actief in waterkracht, afvalbehandeling en recycling. Het bedrijf is in 2007 opgericht en een onderdeel van EDP-Energias de Portugal.
 • Mensenrechten
  EDPR onderschrijft mensenrechten; dit wordt in de organisatie gedragen. Het bedrijf neemt de verdragen van de Verenigde Naties, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Global Compact als voorbeelden. Het beleid werkt discriminatie voldoende uit. Het benadrukt dat dwang- en kinderarbeid nooit worden getolereerd, ook niet bij klanten. EDPR is OHSAS 18001-gecertificeerd. Dit zorgt voor externe controle op de maatregelen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.
 • Milieu
  EDPR is zich ervan bewust dat zijn activiteiten in de verschillende fasen van windmolenparken gevolgen hebben voor het milieu. Het bedrijf rapporteert over de hoeveelheid afval, CO2-uitstoot, energieverbruik en recycling. Daarnaast is het transparant over de studies die het uitvoert om de gevolgen van zijn activiteiten op de natuur te beperken of te compenseren.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  EDPR onderhoudt geen relatie met leveranciers die niet in lijn handelen met zijn gedragsregels. EDPR is gemachtigd om de ethische standaard van zijn leveranciers te controleren en over te gaan tot maatregelen wanneer de leveranciers dubieus of onduidelijk handelen.

Terug naar boven

Enernoc (april 2014)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

Epistar (juni 2015)
 • Activiteiten
  Epistar Corp. uit Taiwan ontwikkelt, produceert en verkoopt elektronische apparatuur. Het heeft ongeveer 3.000 mensen in dienst. Epistar is onder andere gespecialiseerd in chiptechnologie en produceert energie-efficiënte leds (light emitting diodes). Het bedrijf maakt leds voor onder meer telefoons, televisies, laptops, auto’s en binnen- en buitenverlichting. Zo vermindert Epistar het energieverbruik door verlichting.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Epistar behandelt zijn werknemers integer. Het beschermt de rechten van zijn werknemers volgens de Taiwanese Labor Standard Act. De Fair Labor Act heeft regels voor minimumloon, overuren, het bijhouden van informatie en kinderarbeid. Epistar heeft goed beleid op het gebied van gezondheid en veiligheid. De doelen zijn om ongelukken te voorkomen en de gezondheid en veiligheid van de werknemers te verzekeren. Het bedrijf garandeert veiligheid volgens internationale normen en geeft opleidingen.
 • Milieu
  Het milieubeleid van Epistar heeft drie doelen: vervuiling voorkomen, het gebruik van natuurlijke bronnen efficiënter maken, en duurzame bedrijfsvoering.

Terug naar boven

Everlight Electronics (juni 2015)
 • Activiteiten
  Het Taiwanese Everlight Electronics Co Ltd produceert energie-efficiënte leds (light emitting diodes). Deze productie vindt plaats in Taiwan door ongeveer 6.400 werknemers.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Everlight Electronics houdt het zich aan alle nationale en internationale wetten over beloning. Het heeft beleid tegen gedwongen arbeid en kinderarbeid. Ook garandeert het dat werknemers niet worden gediscrimineerd wegens geslacht, ras, religie, leeftijd en burgerlijke staat. Everlight Electronics heeft beleid voor de veiligheid en gezondheid. Dit bevat doelstellingen om de veiligheid en gezondheid van de werkomgeving te verbeteren en de kans op ongelukken tijdens het werk te minimaliseren door veiligheidsopleidingen. Het beleid schrijft de implementatie voor van programma’s om dit te bereiken. Het bedrijf eist actieve bevordering van de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001. Eén fabriek is inmiddels OHSAS 18001-gecertificeerd.
 • Milieu
  Everlight Electronics heeft een milieubeleid. Het streeft naar ISO 14001-certificatie; twee units zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het milieubeheersysteem voldoet aan de eisen van het Sony Green Partner Program. Het bedrijf concentreert zich op milieuvriendelijke productontwerpen en houdt zich aan internationale milieubeschermingswetten en -regels.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Everlight Energy heeft vrijwillig het groene-leverancierssysteem geadopteerd en vraagt zijn leveranciers aan alle relevante eisen te voldoen.

Terug naar boven

Fluidra (september 2014)
 • Activiteiten
  Het Spaanse Fluidra ontwikkelt, produceert en verkoopt waterbehandelingsmethoden, apparatuur voor landbouw- en landschapsirrigatie en zwembadapparatuur. Fluidra is in 34 landen actief en heeft ongeveer 3.700 werknemers. De producten worden in meer dan 170 landen verkocht.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Fluidra heeft goed beleid om alle risico’s te beheersen die zijn verbonden aan zijn activiteiten. Respect voor water en rationeel waterverbruik vormen de uitgangspunten van zijn beleid. Fluidra heeft zeer goede gedragsregels, waarin alle relevante onderwerpen zijn opgenomen. Deze regels zijn gebaseerd op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
 • Mensenrechten
  Fluidra heeft goed beleid om kinderarbeid en dwangarbeid te voorkomen. Beide zijn gebaseerd op normen van de Verenigde Naties en de ILO. Het bedrijf is actief in meerdere risicolanden. Het beleid op het gebied van mensenrechten is voldoende om het risico van mensenrechtenschendingen te voorkomen.
 • Milieu
  Fluidra heeft milieubeleid voor de hele organisatie. Het is bezig zijn milieumanagementsysteem aan te passen aan de normen voor ISO 14001- en EMAS-certificering. EMAS is het ecomanagement en -controlesysteem van de Europese Unie.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Fluidra neemt verantwoordelijkheid voor zijn keten. Daarin neemt het sociale en milieukwesties mee.

Terug naar boven

Geberit (oktober 2012)
 • Activiteiten
  Het Zwitserse Geberit produceert en levert watertoevoerbuizen en -verbindingen, installatiesystemen, riolerings- en doorspoelsystemen en andere sanitaire systemen voor de commerciële en woningbouwmarkt.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Geberit beschikt over een gedragscode waarin alle elementen zijn opgenomen: integriteit, corruptie en omkoping, respect voor wetten en naleving daarvan, transparantie, gelijke kansen, gezondheid en veiligheid, en verantwoordelijkheid voor maatschappij en milieu. In de gedragscode wijst Geberit aan werknemers verantwoordelijkheden toe die zij moeten naleven. Tevens verklaart het daarin dat er periodieke controles zullen plaatsvinden, waarbij de afdeling interne controle een rol speelt.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Geberit heeft gelijke kansen in de gedragscode opgenomen. De resultaten van de invoering van dit beleid zijn vermeld in het verslag over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geberit heeft tevens halfjaarlijkse of jaarlijkse functioneringsgesprekken ingevoerd, waarin werknemers samen met hun leidinggevende doelstellingen en uitvoeringsmaatregelen vaststellen. Werknemers besteden gemiddeld dertien uur aan vervolgcursussen. De onderneming heeft mensenrechten-, discriminatie- en arbeidsstandaarden in de gedragscode geïntegreerd. Het mensenrechtenbeleid en ketenbeleid van Geberit zijn gebaseerd op de Universele verklaring van de Rechten van de Mens, de het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de VN, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Global Compact van de VN.
 • Milieu
  Milieubewustzijn is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van Geberit. Het heeft het water- en energieverbruik in de productieprocessen verminderd en produceert milieuvriendelijke producten. Het milieubeheersysteem is voor alle productiefaciliteiten gecertificeerd volgens de ISO 14001-norm. Om haar negatieve invloed op het milie te reduceren heeft de onderneming diverse maatregelen genomen. Zo heeft zij speciale filters ingevoerd waardoor het water- en energieverbruik lager wordt, evenals recyclingprocessen en een gesloten systeem voor watertoevoer. Ook de invoering van beoordelingen van productcycli heeft eraan bijgedragen dat de onderneming milieuvriendelijker producten produceert.

Terug naar boven

Georg Fischer (augustus 2015)
 • Activiteiten
  Georg Fischer is een Zwitserse producent van geautomatiseerde componenten voor wegvoertuigen en machines, plastic en metalen pijpen, elektrische-energiesystemen, maalmachines, geautomatiseerde apparatuur, plasticfabrieken en mixsystemen voor het samenvoegen van materialen. Het bedrijf heeft vijftig productiefaciliteiten wereldwijd, onder andere in risicolanden als China, India en Maleisië, met in totaal ongeveer 13.000 medewerkers.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Georg Fisher rapporteert over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf publiceert een duurzaamheidrapport volgens het Global Reporting Initiative (GRI). Het rapport is extern geverifieerd en heeft de waardering van B+ gekregen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Het bedrijf heeft een Europese ondernemingsraad en hanteert collectieve arbeidsovereenkomsten om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Georg Fischer heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van gezondheid en veiligheid, zoals volledige certificering volgens OHSAS 18001 in 2011. De betrokkenheid bij mensen- en arbeidsrechten komen tot uiting in zijn gedragscode, het beleid voor sociale verantwoordelijkheid en het duurzaamheidsrapport.
 • Milieu
  Alle productiefaciliteiten van Georg Fischer hebben een gecertificeerd milieumanagementsysteem. Het bedrijf heeft adequate maatregelen getroffen om zijn algehele milieu-impact te reduceren, onder andere door alternatieve energiebronnen te gebruiken. Georg Fischer rapporteert zijn milieuprestaties in het duurzaamheidsrapport.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Georg Fischer heeft een robuuste strategie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft een Supplier Code of Practice geïmplementeerd, die eisen stelt aan leveranciers op het gebied van bedrijfsethiek, mensenrechten, arbeids- en milieustandaarden. Georg Fischer geeft de voorkeur aan leveranciers die gecertificeerd zijn volgens ISO 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (gezondheid en veiligheid) en die zich committeren aan de sociale standaard SA 8000 (eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen).

Terug naar boven

Global PVQ (februari 2013)
 • Activiteiten
  Het Duitse Global PVQ SE (voorheen Q-Cells) is in enkele jaren uitgegroeid tot een van de grootste zonnecelproducenten van de wereld. Global PVQ International specialiseert zich in de planning, de bouw en het onderhoud van grootschalige zonneparken en daken met zonnecellen.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Global PVQ heeft maatregelen genomen om goede arbeidsrelaties te bevorderen en gezondheid en veiligheid op de werkplek te verbeteren.
 • Maatschappelijke betrokkenheid
  Het bedrijf committeert zich in algemene termen aan bevordering van lokale sociale en economische ontwikkeling. Het heeft maatregelen genomen om toegang tot energie te bevorderen. Global PVQ neemt deel in projecten voor de elektrificatie van landelijke gebieden.
 • Milieu
  De prestaties van Global PVQ op milieugebied komen overeen met het sectorgemiddelde. Sterke punten zijn de milieustrategie en de inzet en maatregelen om het energieverbruik te minimaliseren. Global PVQ verschaft informatie over maatregelen om vervuiling te voorkomen en beheersen, en atmosferische uitstoot en (product)afval te beheren. Het publiceert indicatoren voor energieverbruik en CO2-uitstoot.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  In het leveranciersbeleid zijn milieufactoren geïntegreerd. Global PVQ besteedt in dit beleid meer aandacht aan sociale indicatoren.

Terug naar boven

Goodpack (mei 2014)
 • Meer info volgt
Terug naar boven

Hiwin (juni 2015)
 • Meer info volgt
Terug naar boven

Huaneng Renewables (oktober 2013)
 • Activiteiten
  Huaneng Renewables produceert, installeert en beheert windenergieparken in China. Het focust zich momenteel op windenergieprojecten. Daarnaast ontwikkelt het de huidige technologie voor andere energiebronnen, zoals zonne-energie. Huaneng Renewables is actief in verschillende delen van China. Het ambieert om een internationale speler in groene, schone energieprojecten te worden.
 • Mensenrechten
  Het bedrijf stelt gedragsregels op die gelden voor alle werknemers en leidinggevenden. Daarin behandelt het onder meer normen en waarden, veiligheid, klimaat, eigen initiatief, anti-corruptie en geheimhoudingsregels. Het formuleert tevens beleid om de veiligheid van consumenten en werknemers te waarborgen. Dit beleid stelt eisen aan het productie- en installatieproces en garandeert een leefbaar loon.
 • Klimaat
  Huaneng Renewables is zich bewust van de invloed van windparken op het klimaat en de biodiversiteit. Daarom voert het bedrijf risicoanalyses uit voordat het windparken installeert. Daarbij beoordeelt het zijn invloed op water, geluidsoverlast, vervuiling en de verandering van landschap. Naar aanleiding van de risicoanalyse neemt het bedrijf maatregelen om de invloed te verkleinen.

Terug naar boven

Hydro International (juni 2015)
 • Activiteiten
  Hydro International Plc is een Brits bedrijf met 115 werknemers. Het levert producten en diensten om storm- en afvalwater te controleren en behandelen met geavanceerde technologieën. Het bedrijf is actief in Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Hydro International heeft beleid op het gebied van gelijke behandeling, gezondheid en veiligheid en milieu opgenomen in zijn werknemershandboek. Alle nieuwe werknemers worden hierover geïnformeerd tijdens hun introductieopleiding. Hydro International geeft opleidingen over zijn gezondheids- en veiligheidsbeleid, de risico’s waar werknemers mee te maken krijgen en de procedures en acties die zij moeten volgen om de risico’s te beperken.
 • Milieu
  Zoals is vastgelegd in de Environmental Policy Statement is het milieubeleid erop gericht de milieubelasting te reduceren en de positieve bijdrage te vergroten. Hydro International wil vervuiling voorkomen, afval verminderen, zijn energieverbruik bijhouden en energie verantwoord gebruiken. Ook wil het giftige stoffen goed beheren, het personeel opleiden, en doelen volgens de ISO 14001-standaarden invoeren.

Terug naar boven

Hyflux (juni 2015)
 • Activiteiten
  Hyflux Ltd in Singapore is marktleider op het gebied van water- en vloeistofbehandeling. Het produceert en verkoopt producten die gebruikmaken van membraanfiltratietechnologie. Zij variëren van waterbehandelingssystemen voor gemeentelijke en industriële toepassingen, tot apparaten voor de consumentenmarkt die water produceren met behulp van filters die gebruikmaken van membraanfiltratie. Het bedrijf heeft ruim 500 werknemers en productiefaciliteiten in Algerije en Maleisië.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Hyflux heeft een milieu-, gezondheids- en veiligheidsstrategie en -beheersysteem. Het vergelijkt de resultaten van dit systeem met officiële richtlijnen voor afvalverwerkingsfabrieken. Hyflux geeft opleidingen en formuleert indicatoren om de voortgang te meten. Het heeft interne programma’s om de uitstoot in de lucht, het verbruik van chemicaliën en water en het ontstaan van afval te beheersen. Deze programma’s helpen coördinatoren voor milieu, gezondheid en veiligheid en ander personeel om het beleid op deze punten adequaat toe te passen.

Terug naar boven

Indutrade (december 2012)
 • Activiteiten
  Het Zweedse Indutrade produceert en verkoopt meet- en analyse-instrumenten en automatiseringsproducten voor onder andere waterprojecten en de duurzame energiesector.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Indutrade stimuleert ethisch handelen. Het respecteert het recht van medewerkers om zich aan te sluiten bij een vakbond. Het bedrijf verbiedt kinderarbeid en gedwongen arbeid. Indutrade accepteert geen discriminatie en zet zich in voor een gezonde, veilige arbeidsomgeving.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Indutrade heeft lange, sterke relaties met zijn leveranciers, met wie het zaken doet op ethische basis.
 • Milieu
  Indutrade werkt continu aan het verbeteren van zijn invloed op het milieu. Het legt uit waar de risico’s liggen en heeft zichzelf als doel gesteld water- en energieverbruik te verminderen. Sommige dochterondernemingen zijn ISO 14001-gecertificeerd.

Terug naar boven

Infineon Technologies (februari 2015)
 • Activiteiten
  Infineon Technologies ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt halfgeleiders en systeemoplossingen in Europa, Azië en Noord-Amerika. De producten van het bedrijf worden gebruikt in verschillende micro-elektronische toepassingen, zoals computers, telecommunicatiesystemen en consumentengoederen.
 • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
  Infineon is sinds 2004 aangesloten bij het Global Compact van de VN. Infineon meldt dat het zich aan alle mensenrechten houdt. Het is tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie en heeft hiervoor ook beleid. Infineon heeft beleid voor vakbondsvrijheid en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Dit beleid geldt voor alle werknemers en externe partners. Infineon stimuleert ook leveranciers om de ISO 14001-normen door te voeren in hun bedrijfsvoering.
 • Milieu
  Infineon zelf is ook ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf is transparant over zijn CO2-uitstoot, waterverbruik en afval. Het verwijdert alle schadelijke stoffen uit zijn producten; deze zijn vrij van lood en halogeen.

Terug naar boven

Infinis (december 2013)
 • Activiteiten
  Infinis uit het Verenigd Koninkrijk produceert uitsluitend duurzame energie. Het bedrijf levert biogas gewonnen uit vuilstortplaatsen, windenergie op land en energie opgewekt met kleinschalige dammen. Infinis is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk; het heeft zo'n 375 medewerkers.
 • Bestuur
  Infinis heeft een gedragscode en beleid om corruptie en omkoping te voorkomen. In het anti-corruptiebeleid staan duidelijke voorbeelden over wat wordt getolereerd en wat niet. Het bedrijf publiceert jaarlijks een duurzaamheidsverslag.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Infinis heeft aandacht voor een gezonde, veilige werkomgeving. Het bedrijf heeft alleen vestigingen in het Verenigd Koninkrijk; het risico’s op het schenden van mensenrechten is daardoor klein.
 • Milieu
  Infinis wekt energie op met vuilnis van 121 vuilstortplaatsen en heeft 10 waterkrachtcentrales en 16 windparken op land. Daarmee draagt het bedrijf bij aan de productie van duurzame energie. Het bedrijf heeft een goed milieubeleid, met initiatieven voor de duurzame-energieportefeuille zoals hergebruik en speciale akoestische filters om vissen in de waterkrachtcentrales te beschermen.

 • Terug naar boven

  Itron (juni 2015)
  • Activiteiten
   Itron Inc. is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 9.000 werknemers. Het levert wereldwijd een uitgebreid scala van producten en diensten aan nutsbedrijven die actief zijn in energie en water. Itron ontwikkelt, produceert en verkoopt soft- en hardware voor het meten, registreren en verzamelen van verbruiksgegevens. De bedrijfsactiviteiten van Itron kunnen leiden tot een efficiënter verbruik van energie en water, bijvoorbeeld door het opsporen van lekkages. Itron is onder meer actief in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Het heeft productievestigingen in verschillende risicolanden.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Itron heeft een uitgebreide gedragscode. Het ketenbeleid behandelt gelijke kansen voor minderheden, vrouwen en veteranen. Voor zijn eigen werknemers heeft het bedrijf beleid voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en tegen discriminatie.
  • Milieu
   Itron geeft aan hoeveel broeikasgassen het uitstoot, hoeveel afval het produceert en hoeveel elektriciteit en water het gebruikt. Itron maakt bij bepaalde productiefaciliteiten gebruik van zonnecellen en recycled afval. Dankzij nieuwe processen bespaart het de helft aan water. Itron investeert in innovaties om energie en water te besparen. Het bedrijf investeert ook in educatie, om consumenten bewuster met water en energie om te laten gaan. Vijftien vestigingen zijn inmiddels ISO 14001-gecertificeerd. Het doel is dat alle faciliteiten in 2014 gecertificeerd zijn.

  Terug naar boven

  Johnson Controls INC (februari 2015)
  • Meer informatie volgt later

  Terug naar boven

  Kapsch TrafficCom (mei 2014)
  • Activiteiten
   Kapsch TrafficCom is een internationale leverancier van intelligente wegoplossingen. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt producten en diensten voor elektronische tolheffingssystemen. Ook levert het oplossingen op het gebied van verkeersmanagement, met een focus op verkeersveiligheid en verkeerscontrole, elektronische toegangssystemen en parkeerbeheer. Het bedrijf heeft dochterondernemingen en belangen in 33 landen wereldwijd. Kapsch TrafficCom bouwde onder meer het Oostenrijkse tolsysteem voor vrachtwagens.

  • Bestuur
   Kapsch heeft een gedragscode waarin privacybeleid, beleid voor risicobeheersing, intimidatie, eerlijke competitie, lokale rechtsorde en beleid tegen corruptie en omkoping zijn opgenomen. Wanneer iemand de code niet volgt heeft dat gevolgen, maar er is geen klokkenluidersprogramma.

  • Mensenrechten
   Voor Kapsch is het beschermen van mensenrechten een onderdeel van de bedrijfscultuur. Kapsch Group respecteert mensenrechten, arbeidsrechten, waaronder eerlijk loon, en gaat iedere vorm van kinderarbeid en gedwongen arbeid tegen. Tenslotte heeft Kapsch beleid om discriminatie tegen te gaan en een gezonde, veilige arbeidsomgeving te bieden.

  • Ketenverantwoordelijkheid
   Kapsch verwacht van zijn partners dat ze zich aan wetten en regels houden en de mensenrechten en het milieu beschermen. Het heeft beleid om kinderarbeid, gedwongen arbeid en corruptie tegen te gaan in de keten.

  • Milieu
   Kapsch en zijn leveranciers zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf draagt met zijn producten bij aan een betere beheersing van het verkeer, verkeersveiligheid en vermindering van de milieubelasting. Kapsch ontwikkelt een meetapparaat om de CO2-uitstoot van zijn klanten bij te houden. Het heeft verschillende initiatieven om het gebruik van papier, energie en verpakkingsmateriaal te verminderen. Hierover rapporteert het bedrijf ook. Tevens richt het zich op duurzame productontwikkeling en optimaal gebruik van natuurlijke bronnen.


  Terug naar boven

  Kingspan (juni 2015)
  • Activiteiten
   De Ierse Kingspan Group Plc ontwikkelt, produceert en verkoopt een scala aan producten, systemen en diensten die energiegebruik tegengaan, CO2-uitstoot helpen verminderen en duurzame energie bevorderen. Kingspan levert producten voor de isolatie van huizen (daken, muren, vloeren, en het frame) en voor zonnenenergie. Kingspan houdt zich ook bezig met water en afvalsystemen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf wil voldoen aan de hoogste standaarden als het gaat om de gezondheid en veiligheid van zijn ongeveer 6.500 werknemers. Via de laatste software rapporteert het centraal over gezondheid en veiligheid. Doel daarvan is de gezondheids- en veiligheidsprocedures te standaardiseren. Meer dan 70 procent van de fabrieken is ISO 18001-gecertificeerd.
  • Milieu
   Ruim 22 procent van de fabrieken is ISO 14001–gecertificeerd, terwijl ruim 30 procent zich bevindt in het proces om dit certificaat te behalen. Kingspan verzamelt en publiceert onder meer zijn energie- en waterverbruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Kingspan zoekt de actieve dialoog met leveranciers. Het beleid is dat eerstelijnsleveranciers zo mogelijk ISO 14001- en OHSAS 18001-geaccrediteerd zijn. Omdat het bedrijf veelal langdurige relaties met zijn leveranciers onderhoudt, zijn veel leveranciers al gecertificeerd of werken aan hun accreditatie, ook al is dit niet verplicht. Kingspan werkt samen met zijn leveranciers om hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op hetzelfde niveau te brengen als het duurzaamheidsbeleid van Kingspan zelf.

  Terug naar boven

  Lassila & Tikanoja (september 2013)
  • Activiteiten
   Lassila & Tikanoja is actief in duurzame afvalverwerking en recycling. Daarnaast biedt het een breed pakket van diensten die zijn gerelateerd aan milieu en duurzaamheid op het gebied van gebouwenbeheer, reiniging en sanitatie. Lassila & Tikanoja is actief in Finland, Litouwen en Rusland.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   De leiding en medewerkers zijn zich bewust van de kansen en risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten. Zo is er een helder beleid om de veiligheid en gezondheid van alle werknemers te waarborgen. Dit onderwerp staat in de afvalverwerkende industrie hoog op de agenda. Verder heeft Lassila een degelijk personeelsbeleid. Het hanteert een eenduidige aanpak voor alle activiteiten in alle regio’s. Wij zijn momenteel met Lassila in gesprek om het beleid voor corruptie en ketenverantwoordelijkheid te verbeteren.
  • Milieu
   Op milieugebied vallen vooral de bedrijfsactiviteiten in positieve zin op: Lassila & Tikanoja draagt actief bij aan een verantwoorde verwerking en hergebruik van afval bij bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Bovendien is het de grootste producent in Finland van biobrandstoffen op basis van hout- en bosafval.

  Terug naar boven

  LEM Holding (februari 2015)
  • Activiteiten
   LEM Holding uit Zwitserland produceert elektrische componenten zoals sensoren om hoge stroomspanning te meten, besturingsprogramma’s, apparatuur die ononderbroken energie levert en testapparatuur voor halfgeleiders. De onderdelen worden gebruikt in treinen, trams en trolleybussen, bijvoorbeeld in de Franse hogesnelheidstrein. Er werken ruim 1.100 mensen bij het bedrijf.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   De producten van LEM zijn belangrijk bij het gebruik van duurzame energie. Het bedrijf heeft het Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend en committeert zich daarmee aan de tien uitgangspunten op het gebied van mensen- en arbeidsrechten, milieu en corruptie.

  Terug naar boven

  Lindsay Corporation (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Manila Water (september 2012)
  • Activiteiten
   Het Filipijnse bedrijf Manila Water Company, Inc. levert allerlei aan water gerelateerde diensten. De belangrijkste zijn de levering van drinkwater en rioolwaterzuivering voor meer dan vijf miljoen bewoners van Manilla. Het bedrijf beheert ook de leidingenstructuur.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Doordat het jaarlijks duizenden nieuwe huishoudens aansluiten op het drinkwaterstelsel en de afvoer van vuil water in goede banen leidt, levert Manila Water een wezenlijke bijdrage aan de hygiëne, de gezondheid en het welzijn van de inwoners van de stad.

  Terug naar boven

  Mayr-Melnhof Karton (januari 2014)
  • Activiteiten
   Mayr-Melnhof Karton AG is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd karton en kartonnen verpakkingen maakt en verkoopt. Bij de productie van karton maakt het voornamelijk gebruikt van gerecyclede vezels.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   In het jaarverslag rapporteert Mayr-Melnhof over zijn duurzaamheidsbeleid. Mayr-Melnhof wil zijn impact op het milieu reduceren, onder andere door vermindering van energieverbruik, CO2-uitstoot, waterverbruik en luchtvervuiling. Bij de productie van karton maakt Mayr-Melnhof naast de gerecyclede vezels ook nieuw gewonnen vezels. Om te garanderen dat deze vezels uit duurzaam beheerd bos komen zijn alle kartonfabrieken FSC en PEFC gecertificeerd. Ook een gedeelte van de verpakkingsproductielocaties zijn FSC en PEFC gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Meyer Burger (december 2013)
  • Activiteiten
   Meyer Burger ontwikkelt zonne-energie systemen. Het bedrijf wil zonne-energie goedkoper maken. Samen met zijn partners in de industrie, politiek, onderzoekers en vakbonden wil Meyer Burger zorgen voor een toename van de zonne–energie, met het doel om de maatschappij te verduurzamen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Het bedrijf heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Hierin staat dat werknemers zich aan lokale en nationale wetten moeten houden, en dat het aannemen en aanbieden van steekpenningen, betalingen of cadeaus niet toegestaan is.

  Terug naar boven

  Murata Manufacturing CO (september 2014)
  • Meer info volgt

  Terug naar boven

  Nibe Industrier (februari 2013)
  • Activiteiten
   Het Zweedse Nibe Industrier ontwikkelt, produceert en verkoopt verwarmingsproducten. Het is actief in Noord-Europa, Amerika en Azië en heeft ongeveer 8.000 mensen in dienst.
  • Milieu
   Nibe Industrier wil zijn productieproces en producten zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Het informeert werknemers over het milieubeleid via opleidingen en informatie over de eisen en doelstellingen die het hanteert. Werknemers worden actief betrokken bij vermindering van de milieubelasting en bij het creëren van de juiste voorwaarden. Het milieubeleid voldoet aan de principes van ISO 14001. Verschillende vestigingen zijn ISO 14001-gecertificeerd. Nibe Industrier wil het productieproces en de producten zo milieuvriendelijk mogelijk maken en ontwikkelt en produceert zijn verwarmingsproducten daarom op efficiënte wijze.
  • Mensenrechten & Ketenverantwoordelijkheid
   Nibe heeft een gedragscode opgesteld voor alle werknemers en leveranciers. Deze code is gebaseerd op internationale verdragen, zoals die van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Verenigde Naties. Nibe heeft beleid voor een veilige en gezonde werkomgeving voor zijn werknemers. Bij de vaststelling van het salaris houdt het bedrijf rekening met de leefomstandigheden. Het is tegen elke vorm van discriminatie. Nibe wil de lokale gemeenschap betrekken bij de bedrijfsvoering.

  Terug naar boven

  Nordex (november 2014)
  • Activiteiten
   Het Duitse Nordex AG investeert in hernieuwbare-energietechnologie: het ontwikkelt, produceert en verkoopt windturbines. Daarnaast verschaft het diensten voor de vroege stadia van projectontwikkeling. Deze zijn bedoeld om de marketing te ondersteunen en de rechten en infrastructuur te realiseren die nodig zijn om de windturbines te bouwen op de aangewezen locaties. Nordex is actief in achttien landen in Europa en daarbuiten, maar voornamelijk in Duitsland. Het heeft ongeveer 2.500 mensen in dienst.
  • Mensenrechten & Ketenverantwoordelijkheid
   Nordex baseert zijn activiteiten op de principes van het Global Compact van de VN. Voor zijn keten gaat Nordex expliciet in op anti-discriminatie en eerlijke behandeling. Nordex heeft voor zijn eigen bedrijfsvoering de certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid, OHSAS 18001, behaald.
  • Milieu
   Nordex is ISO 14001-gecertificeerd. De producten van Nordex bevorderen duurzame energie en verminderen van de CO2-uitstoot. Doordat Nordex deze producten efficiënter maakt, bespaart het 20% energie in het productieproces. Verder heeft Nordex een database om het gebruik van gevaarlijke stoffen bij te houden.

  Terug naar boven

  Northwest Pipe (juni 2015)
  • Activiteiten
   Northwest Pipe is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 1.200 werknemers. Het produceert stalen pijpen voor toepassingen in de waterinfrastructuur, voornamelijk voor drinkwatersystemen. De divisie Water Transmission produceert stalen pijpen met een grote diameter voor watertransmissie en waterbehandeling. De divisie Tubular Products produceert stalen pijpen met elektrische weerstand voor gebruik in constructie en landbouw en voor energie- en industriële toepassingen. Het bedrijf is actief in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Northwest Pipe heeft een gedragscode en beleid tegen discriminatie. De werknemers in Mexico worden door een vakbond gerepresenteerd.
  • Milieu
   Het bedrijf zich houdt aan alle wetten en regels op milieugebied en wil zijn milieubelasting verkleinen. Northwest Pipe levert een belangrijke maatschappelijke meerwaarde dankzij zijn bedrijfsactiviteiten, voornamelijk op het gebied van drinkwatervoorzieningen.

  Terug naar boven

  Novozymes (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Het Deense biotechnologiebedrijf Novozymes ontwikkelt, produceert en verkoopt enzymen en micro-organismen. Deze worden gebruikt voor onder andere de productie van medicijnen, in de agrarische sector en in de drank- en voedselindustrie. Novozymes heeft ongeveer 5.500 werknemers en beschikt over productielocaties in Zuid-Amerika en Azië.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Novozymes pakt alle belangrijke ethische onderwerpen in de sector aan. Het toont affiniteit met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft beleid over het respecteren van mensenrechten, productveiligheid, ketenverantwoordelijkheid en corruptie. Novozymes refereert naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Global Compact van de VN en het werk van de voormalige speciaal VN-gezant voor de mensenrechten, prof. John Ruggie. Het bedrijf is niet betrokken bij controversiële praktijken en behoort tot de koplopers in de sector.
  • Milieu en dierproeven
   Novozymes is transparant over dierproeven en genetische manipulatie en committeert zich aan de industriestandaarden ‘vervangen, verfijnen en reduceren’. Dit houdt in dat het zich actief inzet om dierproeven te verminderen en te zoeken naar alternatieve onderzoeksmethoden. Het bedrijf vraagt zijn leveranciers dierenwelzijn continu te verbeteren. Novozymes heeft een proactief milieubeleid. Alle productiefaciliteiten hebben een ISO 14001-certificaat.

  Terug naar boven

  OSRAM Licht AG (juni 2015)
  • Activiteiten
   Het Duitse OSRAM Licht AG produceert lampen en verkoopt die wereldwijd. Behalve is een wereldwijde lichtfabrikant die naast traditionele producten, zoals gloeilampen, maakt Osram ook energie-efficiënte producten, zoals spaarlampen, en op led gebaseerde producten. Led-lampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   OSRAM is aangesloten bij het VN Global Compact. Het ondersteunt initiatieven die de duurzaamheid bevorderen. In 2012 is OSRAM toegetreden tot de duurzaamheidsinitiatieven Global LEAP en Global Off-Grid Lighting Association. Deze richten zich op de toegang tot duurzame energie en efficiënte lichtoplossingen wereldwijd, voornamelijk in off-gridlocaties. Dit zijn locaties die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Daardoor zijn ze afhankelijk van lichtbronnen op basis van fossiele brandstoffen en op kaarsen.
  • Milieu
   OSRAM stelt dat het voortdurend bezig is om het energieverbruik en productieafval te verminderen. Ook gebruikt het efficiënte vormen van verpakkingen vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast heeft OSRAM een wereldwijd, geïntegreerd en centraal geregeld milieubeschermingssysteem dat overeenkomt met de ISO 14001-eisen. Verschillende productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Ozner Water International (september 2014)
  • Meer info volgt

  Terug naar boven

  Philips (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Koninklijke Philips Electronics N.V. is actief op de markten voor gezondheidszorg, consumentenproducten en verlichting.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Philips heeft een goed, zeer uitgebreid beleid voor verantwoord bestuur, mensenrechten, ketenverantwoordelijkheid en milieu. Op verschillende terreinen is het echt een duurzame koploper, zoals op het vlak van ketenbeheer en klimaat. Het belang van Philips in Dutch Aero stond jarenlang echter de toelating tot het ASN Beleggingsuniversum in de weg. Dutch Aero was betrokken bij de JSF, terwijl de ASN Bank wapens afkeurt. Op aandringen van de ASN Bank stapte Philips begin 2012 uit Dutch Aero. Daarmee verviel de belemmering om Philips voor het ASN Beleggingsuniversum goed te keuren.
  • Mensenrechten
   Philips heeft uitgebreid beleid voor zijn werknemers en leveranciers. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de fundamentele verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over onder meer kinderarbeid, dwangarbeid, het recht op vereniging en collectieve onderhandelingen en non-discriminatie. Nieuwe bedrijfsonderdelen moeten zo snel mogelijk voldoen aan de Philips-standaarden.
  • Milieu
   Philips heeft een goed milieubeleid, dat neergelegd is in het actieprogramma EcoVision5. Hierin staan de overkoepelende doelstellingen en visie op het vlak van milieu. Philips werkt aan reductie in 2015 van zijn energiegebruik, uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, watergebruik, afval, gevaarlijke stoffen en stoffen die alleen onder voorwaarde gebruikt mogen worden (zoals lood en kwik). In het hele concern, dus niet alleen in de productieactiviteiten, is extra aandacht om het verbruik van energie te verminderen en efficiënter te maken, het gebruik van chemische stoffen te verminderen en hergebruik te bevorderen.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Philips heeft een uitgebreid ketenbeleid. Dat is nodig omdat Philips meer dan 10.000 eerstelijnsleveranciers van producten heeft, en 30.000 eerstelijnsleveranciers van diensten. Philips heeft speciale richtlijnen voor leveranciers. Hieraan moeten alle leveranciers voldoen waarvan Philips producten afneemt van meer dan 1.000 euro. De richtlijnen behandelen onder meer kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, non-discriminatie, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, en milieu. Philips controleert de naleving van de richtlijnen geregeld via een uitgebreid auditprogramma. Het heeft een vooruitstrevend programma voor conflictgrondstoffen in de keten.

  Terug naar boven

  Polypipe (mei 2014)
  • Activiteiten
   De Britse onderneming Polypipe ontwerpt, ontwikkelt en produceert een breed scala aan producten op het gebied van kunststof leidingsystemen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Als het om leidingsystemen gaat, heeft kunststof voordelen boven traditionele materialen zoals klei en beton, stelt Polypipe. Kunststoffen helpen het energieverbruik en daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, omdat ze lichter zijn in productie, transport en gebruik. Daarnaast zijn kunststoffen in veel gevallen recyclebaar. Waar mogelijk maakt Polypipe gebruik van gerecyclede grondstoffen. Meer dan een kwart van de winst komt uit duurzame producten. Zes van de acht productiefaciliteiten, waaronder de belangrijkste productiefaciliteit in Doncaster, zijn ISO 14001-gecertificeerd. Polypipe voldoet aan verschillende wetten en regels over vervuiling, waaronder RoHS (een richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen) en REACH (een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen van de Europese Unie).

  Terug naar boven

  Power Integrations (juni 2015)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Power Integrations Inc. ontwerpt, produceert en verkoopt hogespanningscircuits, analoge en geïntegreerde circuits. Het heeft ongeveer 400 werknemers in dienst en beschikt over productiefaciliteiten in risicolanden Maleisië, Thailand en de Filipijnen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   In zijn mvo-aanpak richt Power Integrations zich op naleving van (nationale) wetten en regels.
  • Milieu
   Power Integrations ontwikkelt eco-efficiënte technologieën, zoals EcoSmart. Deze technologie, die in 1998 is geïntroduceerd, verbetert de efficiëntie van elektronische onderdelen en reduceert afval, zowel als de apparaten aan zijn als in de stand-by-stand. Volgens Power Integrations voldoet deze technologie aan alle huidige en voorgestelde wetten en regels voor de energie-efficiëntie van elektronische producten.

  Terug naar boven

  Rational (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Regenersis (april 2014)
  • Meer informatie volgt later

  Terug naar boven

  Rinnai Corporation (april 2013)
  • Activiteiten
   Rinnai Corporation is een Japans bedrijf dat milieuvriendelijke verwarmingsproducten ontwikkelt, maakt en verkoopt.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Rinnai Corporation rapporteert uitvoerig over zijn milieubeleid. Het heeft zichzelf tot doel gesteld een milieubewuste onderneming te zijn. Alle Japanse productiefaciliteiten en een deel van de buitenlandse onderdelen zijn ISO 14001-gecertificeerd. Rinnai Corporation formuleert elk jaar doelstellingen over het milieu. Bovendien draagt het bij aan het milieu door milieuvriendelijke verwarmingsproducten te ontwikkelen, produceren en verkopen. Zo heeft het bedrijf energie-efficiëntere boilers ontwikkeld met een veel lagere CO2-uitstoot dan voorgaande boilers.

  Terug naar boven

  Rockwool (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Rockwool International A/S is de meest toonaangevende producent van steenwol, een materiaal met grote voordelen voor het milieu. Het Deense bedrijf is actief in Europa, Noord-Amerika en Azië en heeft ruim 9.800 mensen in dienst.
  • Bestuur
   Ethisch handelen is goed verankerd in de organisatie. Het bedrijf heeft een handleiding met regels voor ethisch zakendoen voor medewerkers. Hierover licht het de medewerkers voor. Ook heeft Rockwool een klokkenluidersprogramma. Ethisch handelen wordt, net als het gehele beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, meegenomen in de accountantscontrole van de groep.
  • Mensenrechten
   Rockwool volgt internationale mensenrechtenbeginselen en -standaarden zoals gedefinieerd door de VN over onder meer vrijheid van vereniging, non-discriminatie, werktijden, loon, kinderarbeid en dwangarbeid.
  • Milieu
   Rockwool heeft een sterk milieubeheersysteem. Het rapporteert uitgebreid over zijn CO2-uitstoot, de uitstoot van overige broeikasgassen, en over zijn watergebruik, afval en energiegebruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Leveranciers moeten een leveranciersverklaring tekenen waarin zij zich onder andere committeren aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en de ISO-certificeringen voor milieu en kwaliteit.

  Terug naar boven

  RPS Group (oktober 2012)
  • Activiteiten
   De Britse RPS Group is een adviesgroep op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid en risico’s. Zij adviseert opdrachtgevers in de commerciële en overheidssector op het gebied van wetenschap, ruimtelijke ordening en ontwerp.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   De RPS Group zet zich in voor maatschappelijk verantwoord gedrag, zoals blijkt uit de diverse maatschappelijke beleidsregels die zij heeft ingevoerd. Deze beleidsregels bestaan uit een goed uitgewerkt emancipatiebeleid, dat van toepassing is op personeelsadvertenties, werving en aanstellingen, opleiding, arbeidsomstandigheden, beloning en alle overige werkgerelateerde aspecten. De onderneming hanteert verschillende indicatoren op dit gebied, zoals sekse, minderheden en leeftijdsgroepen.
   Ook op het gebied van loopbaanontwikkeling beschikt zij over verschillende regelingen, zoals een beoordelingssysteem voor werknemers, interne cursussen en coaching, studiekostenvergoedingen voor medewerkers die hun kwalificaties willen verbeteren en een verlofregeling om relevante colleges of universitaire cursussen te volgen.
   Een ander aspect van het sociale beleid van de RPS Groep is haar arbobeleid. Dit omvat definities van verantwoordelijkheden, doelstellingen , een analyse van ongevallen, de aanwezigheid van arbodeskundigen bij alle belangrijke activiteiten, OHSAS 18001-certificering voor diverse locaties, systemen waarmee activiteiten worden gecontroleerd om de naleving te garanderen en opleiding van medewerkers.
  • Milieu
   De onderneming heeft een milieubeleid ingevoerd waarin is opgenomen dat zij wetten en gedragscodes naleeft, gebruikmaakt van duurzame en milieubewuste leveranciers, energiezuinigheid en de beperking van afval bevordert en ICT-systemen zal invoeren om het aantal zakenreizen te reduceren. Er is ook ondernemingsbreed een milieubeheersysteem ingevoerd.

  Terug naar boven

  Samsung Electro-Mechanics (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Severn Trent (april 2013)
  • Activiteiten
   Het Britse Severn Trent is vooral actief in Engeland en Wales. Daar verzorgt het de drinkwatervoorziening en beheert het rioolstelsel. Dagelijks levert het bedrijf bijna twee miljard liter water aan particulieren en ondernemingen. Het onderdeel Water Technologies biedt vergelijkbare diensten buiten de landsgrenzen, vooral in de Verenigde Staten.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het besteedt aandacht aan de persoonlijke veiligheid van de mensen. Ook is Severn Trent heel actief in de samenleving. Het was onder meer medeoprichter van Water Aid, een niet-gouvernementele instelling die zich bezighoudt met schoon drinkwater en sanitatievraagstukken over de hele wereld. Tenslotte zet Severn Trent zich in voor specifieke groepen kwetsbare klanten. Het streeft ernaar ook voor de minstbedeelden een hoogwaardige, betaalbare watervoorziening te verzorgen.
  • Milieu
   Severn Trent heeft een goed, uitgebreid milieubeleid. Het rapporteert over zijn afval, de uitstoot van broeikasgassen en water. Door kwantitatieve gegevens te publiceren laat Severn Trent zien of het vooruitgang geboekt heeft.

  Terug naar boven

  Shanks Group (oktober 2012)
  • Activiteiten
   De Britse Shanks Group is de grootste afvalinzamelaar en -verwerker van Europa.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Shanks verwerkt afval en heeft zich daarbij als doel gestelt om zo veel mogelijk te recyclen. Daardoor is het bedrijf intrinsiek duurzaam.
  • Mensenrechten
   Shanks is alleen in Europa actief. Daar zijn voldoende wetten die mensenrechten waarborgen. De toeleveranciers van Shanks komen alleen uit OECD-landen. Daarom heeft het bedrijf geen extra beleid nodig om de risico’s op dit vlak te dekken.
  • Milieu
   Shanks heeft goed milieubeleid. Het rapporteert over alle relevante onderdelen: recycling, CO2-uitstoot, water- en energieverbruik en afval. Het publiceert hierover kwantitatieve gegevens. Van de 103 productiefaciliteiten zijn 79 ISO 14001-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  SIIC Environment (mei 2014)
  • Activiteiten
   SIIC Environment Holdings Ltd. (SIIC, voorheen bekend als Asia Water Technology Ltd) is op dit moment voornamelijk actief in de Chinese watersector. Het streeft naar vergroting van zijn marktaandeel op het gebied van aan het milieu gerelateerde industrie, zoals ontzilting van zeewater en het omzetten van afval in energie. SIIC heeft geïntegreerde technische oplossingen ontwikkeld voor het ontwerp, de inkoop, installatie, inbedrijfstelling en het beheer van systemen voor waterzuivering, watervoorziening en afvalwaterbehandeling. Momenteel heeft SIIC een portfolio van 36 waterzuiveringsprojecten, 6 watervoorzieningsprojecten en 3 waste-to-energyprojecten in veertien gemeentes en provincies in China.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Vanwege zijn activiteiten past SIIC Environment Holdings goed in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  SIMS Metal Management (juli 2014)
  • Activiteiten
   Sims Metal Management (SMM) is een Australisch bedrijf. Het is in 2008 ontstaan na het samengaan van Metal Management en Sims Group Limited, dat in 1917 is opgericht. De belangrijkste activiteiten van SMM zijn ferro- en non-ferrometaalrecycling (dit omvat ijzer en staal, aluminium, lood, koper, zink en nikkel), secundaire verwerking (de verwerking van non-ferromaterialen en het opnieuw verwerken van kunststoffen) en e-waste-recycling. Het bedrijf heeft meer dan 270 vestigingen op vijf continenten, waaronder ruim vijftig dochterondernemingen, alsmede belangen in verschillende joint ventures.
  • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
   Sims Metal Management heeft gedragsregels opgesteld waarin staat dat het corruptie en omkoping niet tolereert. Het heeft een klokkenluidersregeling. Misstanden kunnen vertrouwelijk en anoniem gemeld worden via een hotline die beheerd wordt door een onafhankelijke derde. Het beleid van SMM geldt ook voor de keten.
  • Mensen en arbeidsrechten
   SMM heeft mensenrechtenbeleid waarin het stelt dat het minimaal aan lokale wetgeving voldoet. SMM is vastbesloten de fundamentele mensrechten te respecteren en bevorderen. Hierdoor laat SMM zich leiden in de manier waarop het zijn wereldwijde activiteiten uitvoert. SMM gaat uit van de fundamentele mensenrechten zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en voor het bedrijfsleven gedefinieerd in de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.
  • Milieu en biodiversiteit
   SMM heeft zowel milieubeleid als biodiversiteitsbeleid. In beide beleidsstukken stelt SMM dat het de bescherming van het milieu en het behoud van habitat en ecosystemen ondersteunt door de aard van zijn werkzaamheden (recycling en hergebruik). SMM voldoet minimaal aan alle milieuwetten en –regels en zet zich in om meer dan dat te doen. SMM wil zijn bedrijfsprocessen continu verbeteren om zo geleidelijk de hoeveelheid water en andere natuurlijke hulpbronnen die het gebruikt te verminderen, evenals de hoeveelheid afval die het produceert en de hoeveelheid broeikasgassen die het uitstoot.

  Terug naar boven

  Sino-American Silicon Products (mei 2014)
  • Activiteiten
   Sino-American Silicon Products Inc. (SAS) is een Taiwanees bedrijf dat in 1981 is opgericht. SAS ontwikkelt, ontwerpt, produceert en verkoopt op silicium gebaseerde halfgeleiders en hun componenten; Varistor (een spanningsafhankelijke weerstand voor de beveiliging van gevoelige elektronische apparatuur) en fotovoltaïsche en communicatiematerialen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   SAS heeft gedragsregels voor zijn bestuurders, toezichthouders en managers, onder andere voor corruptie en omkoping. SAS schreef in zijn jaarverslag dat in 2012 bijna 65% van de verkopen kwam van de divisie Silicon Ingots en 7% van de divisie Silicon Wafers. Dit zijn allebei onderdelen voor de productie van zonnepanelen. Door deze activiteiten past SAS goed in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  SMA Solar Technology (april 2015)
  • Activiteiten
   SMA Solar Technology maakt apparatuur die zonne-energie omzet in elektriciteit (converters). Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in onder andere risicolanden als China, Tsjechië, Griekenland, India, Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf heeft het VN Global Compact van de VN ondertekend. Het heeft de gedragscode van de German Association of Materials Management, Purchasing and Logistics erkend. Deze gedragscode is gebaseerd op het Global Compact, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de VN-verdragen ter bescherming van de Rechten van het Kind en voor de Eliminatie van Alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen, en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hiermee verplicht SMA zich te handelen in overeenstemming met eerlijke, ecologisch verantwoorde en ethische principes, mensenrechten, standaarden voor de bescherming van de gezondheid en het milieu en eerlijke arbeidsstandaarden, en zich te verzetten tegen corruptie, valse mededinging en kinder- en slavenarbeid.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   SMA verwacht van zijn leveranciers dat zij aan de gedragscode voldoen. Duurzaam milieubeheer en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zijn cruciale onderdelen van de missie van het bedrijf.
  • Milieu
   De locatie in Niestetal is ISO 14001-gecertificeerd. Vanwege de duurzaamheid van zijn gebouwen en productiefaciliteiten is SMA toegelaten tot het Duitse ‘Partnerschap voor Klimaatbescherming en Energie-efficiëntie’. Ook is het bedrijf lid van het project ‘CO2-neutraal staatsbestuur’ van de deelstaat Hessen.

  Terug naar boven

  Smith (A.O.) Corp (september 2014)
  • Meer info volgt

  Terug naar boven

  Solar City (oktober 2013)
  • Activiteiten
   SolarCity ontwerpt, installeert en financiert zonnecellen en systemen om de energieproductie daarvan te monitoren. Het bedrijf maakt duurzame energie beschikbaar voor onder meer huishoudens, scholen en overheidsorganisaties. SolarCity is alleen actief in de Verenigde Staten.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   SolarCity is niet actief in risicolanden en loopt daardoor weinig risico op het schenden van mensenrechten. Het bedrijf tolereert geen discriminatie en streeft naar een gezonde, veilige werkomgeving. SolarCity doet eerlijk en open zaken en is het niet betrokken bij belangenverstrengeling.
  • Milieu
   Doordat SolarCity zonnecellen maakt en levert, draagt het bij aan de verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder aan vermindering van de CO2-uitstoot.

  Terug naar boven

  Spirax Sarco Engineering (juni 2015)
  • Activiteiten
   Spirax Sarco Engineering is een Brits bedrijf met ongeveer 4.500 werknemers. Het verschaft informatie, diensten en producten, waaronder peristaltische pompen, om stoom en andere industriële vloeistoffen te beheersen. Het bedrijf is actief in het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Brazilië, Canada, Mexico, de Verenigde Staten, Australië, China, India, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk en Italië.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Spirax Sarco heeft beleid over de voornaamste onderwerpen op mvo-gebied in zijn sector, namelijk milieu en veiligheid en gezondheid. Het heeft een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsbeheersysteem. Eén unit, Watson-Marlow Bredel in Falmouth, is OHSAS 18001-gecertificeerd. Daarnaast heeft het bedrijf een gedegen milieumanagementsysteem. Eén unit, Watson-Marlow Bredel in Falmouth, is OHSAS 18001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft ook beleid tegen discriminatie. Het werkt samen met leveranciers die de juiste kwaliteitsstandaarden leveren en kinderarbeid vermijden.
  • Milieu
   Spirax Sarco heeft een gedegen milieubeheersysteem. Zijn producten leiden tot een vermindering in energiegebruik en een efficiënter proces. Het bestuur ziet verantwoordelijkheid voor het milieu als onderdeel voor de bedrijfsvoering Het is ook de verantwoordelijkheid van het bestuur om milieurisico’s te analyseren en actie te ondernemen. Ook krijgt het personeel de nodige opleiding. In het jaarverslag vermeld Spirax Sarco dat het sinds 2007 zijn CO2-uitstoot meet. Het maakt deze cijfers openbaar. Het bedrijf voert tevens milieuprojecten uit. Zo bespaart het energie in de productievestigingen, verkort de keten, en streeft voor bepaalde vestigingen naar een ISO 14001-certificatie. Twee units, Watson-Marlow Limited in het Verenigd Koninkrijk en Spirax-Sarco Chatellerault in Frankrijk, zijn ISO 14001-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Stericycle (februari 2015)
  • Activiteiten
   Stericycle Inc. is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 10.000 werknemers, dat medisch afval verzamelt, vervoert en verwerkt. Het heeft klanten in de Verenigde Staten, Puerto Rico, Canada, Mexico en het Verenigd Koninkrijk.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Stericycle heeft beleid voor de voornaamste mvo-onderwerpen in zijn sector, namelijk milieu en veiligheid en gezondheid. Het gezondheids- en veiligheidsbeleid en milieubeleid staan in de Stericycle Code of Conduct.
  • Engagement
   Stericycle was betrokken bij twee controverses waarover wij engagement hebben gevoerd met het bedrijf. In januari 2013 raakte Stericycle in opspraak doordat het ervan beschuldigd werd dat het te hoge rekeningen had gestuurd aan bijna duizend klanten in de staat New York. Hoewel Stericycle zich niet herkende in de aantijgingen, is er een schikking getroffen waarbij het een boete van $ 2,4 miljoen moest betalen. In 2011 werd Stericycle beboet omdat het geaborteerde embryo’s bij het afval had gestort in plaats van ze te cremeren. De abortuskliniek had geen label aangebracht op de afvalzak, terwijl dit wel had gemoeten. Na deze controverse heeft Stericycle extra aandacht besteed aan educatie over de juiste manier van labelen. Omdat Stericycle adequaat heeft gereageerd op de controverses, hebben wij het gehandhaafd in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  SunPower (mei 2014)
  • Activiteiten
   SunPower Corporation is een Amerikaans bedrijf in Silicon Valley. SunPower ontwerpt, produceert en levert zonnepanelen en -systemen. Het verkoopt deze aan huizeneigenaren, bedrijven, overheden en nutsbedrijven.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   SunPower heeft gedragsregels voor alle werknemers. Zij moeten iedere twee jaar verklaren dat zij de code hebben gelezen, begrijpen en ermee akkoord gaan. Sommige productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd. SunPower heeft beleid voor conflictgrondstoffen. Van conflictgrondstoffen is sprake als met de winning van en handel in (edele) metalen gewapende conflicten worden gefinancierd. Door zijn activiteiten past SunPower goed in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  Thai Tap Water supply (april 2014)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Transpacific (juni 2015)
  • Activiteiten
   Transpacific Industries Group levert verschillende diensten en producten op het gebied van adval en schoonmaak: recycling, ophalen en verwerken van afval, beheer van vloeibaar en giftig afval, de schoonmaak van machineonderdelen, en het verwerken en hergebruiken van restolie. Het bedrijf is alleen actief in Australië en Nieuw-Zeeland.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Transpacific heeft goed beleid tegen discriminatie en corruptie. Ook heeft het een goed programma om veiligheid en gezondheid op de werkplek te bevorderen. De “zero harm”-doelstelling gaat ervan uit dat alle ongelukken voorkomen kunnen worden. Daarom wil Transpacific zijn veiligheidsstandaarden verbeteren, van veiligheid zijn eerste prioriteit maken en aan alle wetten op dit gebied voldoen.
  • Milieu
   Transpacific monitort zijn bedrijfsactiviteiten om milieuschade tegen te gaan. Het beschikt over verschillende milieubeheersystemen, waaraan een gedegen milieubeleid ten grondslag ligt. Het systeem is gebaseerd op de ISO 14001-normen.

  Terug naar boven

  Trina Solar (april 2015)
  • Activiteiten
   Het Chinese Trina Solar Limited produceert zonnepanelen, zowel eindproducten als halffabricaten. Het bedrijf heeft zo’n 17.000 werknemers. De kernactiviteiten van de onderneming sluiten aan bij de focus van het ASN Milieu & Waterfonds op schone-energietechnologie.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Trina Solar heeft een uitgebreide gedragscode met onder andere beleid tegen corruptie en omkoping. Het heeft begin 2011 het certificaat TÜV Occupational Health & Safety Management System, dat gelijk staat aan OHSAS 18001. Dit kreeg het bedrijf wegens zijn inspanningen om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s te verminderen. Trina Solar ondersteunt zijn leveranciers om hun prestaties op het gebied van milieu en van veiligheid en gezondheid te verbeteren en sociale verantwoordelijkheid te nemen.
  • Milieu
   Trina Solar doet zijn best om vervuiling tijdens het productieproces te verminderen. Het heeft anti-vervuilingsapparatuur in de fabrieken geïnstalleerd om de hoeveelheid afval te verminderen, en het afval te behandelen en recyclen. In januari 2009 heeft het bedrijf de ISO 14001-certificatie behaald. Trina Solar heeft een programma om de CO2-uitstoot te verminderen. Het bedrijf spant zich ook in om zijn water- en energieverbruik te verminderen.

  Terug naar boven

  United Utilities (juni 2013)
  • Activiteiten
   United Utilities Group Plc is de grootste exploitant van infrastructuurnetwerken voor (afval)water in het Verenigd Koninkrijk. Het bezit, exploiteert en onderhoudt nutsvoorzieningen voor onder meer water, afvalwater, elektriciteit en gas. In 2013 werkten er meer dan 13.000 mensen voor het bedrijf.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   United Utilities heeft een sterk personeelsbeleid, dat aandacht geeft aan belangrijke kwesties zoals werving, betrokkenheid van werknemers, loopbaanontwikkeling, antidiscriminatie en arbo. Wat het laatste betreft, streeft United Utilities ernaar het ongevallenpercentage elk jaar met 10% te verminderen. De antidiscriminatiestrategie omvat onder meer een diversiteitsstrategie en een strategie voor sociale acceptatie.
  • Milieu
   Op milieugebied heeft United Utilities een uitgebreid beleid, doelstellingen en prestatie-indicatoren. Het heeft zich ambitieuze doelen gesteld voor het energieverbruik, de uitstoot door energieverbruik en emissie naar de lucht. Ook heeft het nieuwe technologieën in gebruik genomen om het waterverbruik terug te dringen. Een externe partij controleert de prestaties. Deze worden op de website gepubliceerd. De directie gebruikt de resultaten bij de beoordeling van de praktijken van de groep op het gebied van maatschappij en milieu. United Utilities heeft in zijn milieubeheersysteem geïnvesteerd door cursussen voor werknemers te verzorgen en de resultaten te volgen. De meeste locaties van de onderneming hebben een ISO-14001-certificering.

  Terug naar boven

  Uponor (juni 2015)
  • Activiteiten
   Uponor Oyj is een Fins bedrijf met ruim 3.800 werknemers, dat systemen levert voor huizen, infrastructuur en milieutechnologie. Het is actief in Europa en Noord-Amerika.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf ondersteunt gelijke behandeling van zijn werknemers. Uponor streeft ernaar zijn werknemers eerlijk te belonen en een veilige, gezonde arbeidsplek te verschaffen. Iedere fabriek heeft eigen veiligheidsinstructies en ongelukken worden lokaal gerapporteerd. Alle productiefaciliteiten zijn opgenomen in de rapportageprocedure op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Milieu
   Meer dan 80 procent van de productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd. Uponor heeft een milieuprogramma met verschillende doelstellingen: het verbruik van natuurlijke grondstoffen in productieprocessen minimaliseren door de toepassing van herbruikbare materialen, milieuvervuiling verminderen, milieudoelstellingen formuleren en de voortgang hiervan regelmatig monitoren, voldoen aan milieuwetgeving en een systeem opstellen dat voldoet aan de voorwaarden van ISO 14001. Het bedrijf geeft milieuopleidingen. Uponor produceert duurzame producten van herbruikbare grondstoffen, die energie en water besparen. Het is lid van de Stockholm Water Prize.

  Terug naar boven

  Valmont Industries (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Valmont Industries uit de Verenigde Staten ontwerpt en produceert een breed scala aan producten voor de openbare verlichting, stedelijke mobiliteit, telecommunicatie, energietransport en windturbines. Ook produceert Valmont irrigatiesystemen voor de landbouw. Er werken bijna 10.000 mensen bij Valmont.
  • Bestuur
   Valmont heeft een gedragscode met gedragsregels voor de werknemers. Ook is voor hen helder waar ze terecht kunnen als ze misstanden constateren. Managers bij Valmont volgen regelmatig opleidingen over ethiek en het naleven van het bedrijfsbeleid. Het bedrijf publiceert jaarlijks een duurzaamheidsverslag in overeenstemming met de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI).
  • Mensenrechten
   In de gedragscode van Valmont worden gelijke rechten van de werknemers beschreven. Een gezonde, veilige werkomgeving heeft de aandacht van het bedrijf.
  • Milieu
   Valmont zet zich met zijn producten in voor een beter milieu en verantwoord gebruik van natuurlijke grondstoffen. De irrigatiesystemen voor de landbouw hebben een positieve invloed op de maatschappij en het milieu doordat zij tot 70% minder water gebruiken dan minder efficiënte irrigatiemethodes. Valmont is lid van Waste Cap Nebraska. Deze NGO biedt educatie en diensten aan om bedrijven en gemeenschappen te helpen met duurzaamheid. Met hulp van deze NGO hergebruikt de grootste fabriek van Valmont nu productiemateriaal.

  Terug naar boven

  Veeco Instruments (mei 2014)
  • Activiteiten
   Veeco Instruments Inc. is een Amerikaans bedrijf dat ‘thin film’-apparatuur ontwerpt, produceert en verkoopt. Deze apparatuur is voornamelijk bestemd voor de productie van elektronische apparatuur, zoals leds, flexibele organische leddisplays (oleds), harde schijven, zonnecellen, halfgeleiders en draadloze componenten.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   De technologieën die Veeco Instruments ontwikkelt en de componenten die het produceert, worden gebruikt in producten waarin leds of oleds worden verwerkt en die daardoor energie-efficiënter zijn. Ze worden ook verwerkt in toepassingen voor zonnecellen (duurzame energie). Het led- en zonnesegment genereert driekwart van de omzet van het bedrijf. Door zijn activiteiten past Veeco Instruments in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds. In de gedragsregels van Veeco staat dat het bedrijf de Electronic Industry Citizenship Coalition Code of Conduct (EICC) heeft aangenomen voor de eigen organisatie. In het beleid van de EICC wordt onder meer aandacht besteed aan kinderarbeid, dwangarbeid, werkuren, vakbondsvrijheid en non-discriminatie.

  Terug naar boven

  Vestas Wind Systems (juni 2015)
  • Activiteiten
   Vestas Wind Systems is een Deens bedrijf dat windenergiesystemen ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt. Deze systemen gebruiken windenergie om elektriciteit te genereren. Vestas heeft productiefaciliteiten in risicolanden als China en India.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Vestas heeft een nieuwe gedragscode ingevoerd, inclusief opleidingen en een vertrouwenslijn. De code behandelt alle fundamentele mensen- en arbeidsrechten zoals geformuleerd door de Verenigde Naties (VN), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het bedrijf heeft een OHSAS 18001-gecertificeerd gezondheids- en veiligheidssysteem. Het heeft beleid tegen discriminatie uitgebreid omschreven. Vestas accepteert geen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het zet zich in voor eerlijke werktijden, een eerlijk loon en privacy van de werknemers.
  • Milieu
   Vestas’ milieustrategie wordt ondersteund door een ISO 14001-gecertificeerd milieubeheersysteem. Voor het eco-ontwerp analyseert het de levenscyclus van zijn producten. Via een online rapportagesysteem monitort het dat het vervuiling voorkomt en controleert dit. Vestas gebruikt alternatieve energiebronnen en stelt hiervoor kwantitatieve doelen. Een significant deel van het afval wordt hergebruikt. Vestas gebruikt veel herbruikbare materialen voor de productie van winturbines.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Vestas eist dat leveranciers dezelfde regels volgen als in zijn eigen gedragscode staan. Het verwacht van leveranciers dat zij hun gezondheids- en veiligheidssystemen certificeren volgens erkende standaarden. Zij moeten een zwarte lijst van materialen hanteren, zodat Vestas ervan verzekerd is dat het geen illegale grondstoffen of chemicaliën gebruikt. Waar nodig helpt Vestas zijn leveranciers om hiervoor richtlijnen en beleid te formuleren. Vestas hanteert standaardcontracten en eist dat leveranciers zich houden aan minimumstandaarden. Het checkt leveranciers, zodat het hen kan aanspreken op sociale en milieukwesties.

  Terug naar boven

  VM Ware (mei 2014)
  • Activiteiten
   VMware Inc. is opgericht in 1998 en is een dochteronderneming van EMC Corporation. VMware levert virtualisatie-oplossingen van de desktop tot aan het datacentrum. Virtualisatie is een techniek die een flexibelere werkomgeving mogelijk maakt en de gebruiker toegang heeft tot een digitale omgeving op elke locatie en elk tijdstip. De virtualisatie-oplossingen richten zich op een scala van informatietechnologieproblemen, inclusief kosten en operationele inefficiënties, gemakkelijker toegang tot cloud computing-capaciteit, bedrijfscontinuïteit, lifecyclemanagement van software, en het beheer van de apparatuur voor bedrijfssystemen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Virtualisatie maakt het mogelijk om op één apparaat meerder computers te laten draaien. Dat leidt weliswaar tot meer stroomgebruik, maar het apparaat gebruikt minder stroom dan de afzonderlijke computers. Virtualisatie is dus energie-efficiënter. VMware heeft gedragsregels voor alle werknemers.

  Terug naar boven

  Watts Water Technologies (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Watts Water Technologies is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 5.900 werknemers. Het ontwerpt, produceert en verkoopt een uitgebreide lijn van afsluitsystemen voor de loodgieters-, verwarmings- en waterkwaliteitsmarkten. Het bedrijf is actief in Noord-Amerika, Europa, Azië en Afrika.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Watts Water Technologies zet zich in tegen corruptie en onethisch handelen. Zijn leveranciers moeten voldoen aan zowel sociale standaarden als aan milieu- en kwaliteitseisen. Zo mogen leveranciers van Watts geen kinderen in dienst hebben en mag er geen dwangarbeid plaatsvinden.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   De bedrijfsactiviteiten van Watts Water Technologies leveren een maatschappelijke bijdrage aan de distributie van water.

  Terug naar boven

  Xinjiang Goldwind Tech (mei 2014)
  • Activiteiten
   Xinjiang Goldwind is een Chinees bedrijf dat windturbines en onderdelen van windturbines produceert. Ook legt het windmolenparken over de hele wereld aan en beheert deze. Xinjiang Goldwind biedt eveneens advies over het opwekken en gebruiken van windenergie.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Xinjiang Goldwind publiceert geen beleidsstukken op het gebied van duurzaamheid. Wij zullen het bedrijf aanmoedigen om milieubeleid, mensenrechtenbeleid, ketenbeleid en beleid voor vakbondsvrijheid op te stellen. Door zijn activiteiten op het gebied van duurzame energie past Xinjiang Goldwind in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.


  Terug naar boven

  Xinji Solar (februari 2015)
  • Meer informatie volgt later

  Terug naar boven

  Yaskawa Electric Corp (april 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Yingli Green Energy (april 2015)
  • Activiteiten
   Yingli Green Energy is een Chinees bedrijf dat zonne-energieproducten ontwerpt, ontwikkelt, produceert, installeert en verkoopt. Het heeft ongeveer 11.000 werknemers en productiefaciliteiten in China en op de Kaaimaneilanden.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Yingli Green Energy heeft een gedragslijn voor goed zakelijk gedrag en ethisch verantwoord handelen. Daarin committeert het zich aan het milieu en aan gelijke arbeidskansen in een gezonde, veilige omgeving, vrij van intimidatie en discriminatie. Yingli heeft de SA8000-certificatie, een standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen. Deze geldt zowel voor de medewerkers van Yingli als voor de leveranciers. Dit keurmerk is gebaseerd op de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en omvat beleid tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid, en voor vakbondsvrijheid, gezondheid en veiligheid, gelijke behandeling, beperking van de arbeidsuren en een goed salaris.
  • Milieu
   De bedrijfsactiviteiten zijn onderwerp van lokale regels. Zij worden periodiek gemonitord door lokale milieubeschermingsautoriteiten. De productieprocessen van Yingli Green Energy genereren lawaai, afvalwater, gas- en ander industrieel afval. Met behulp van behandelingsapparatuur en andere faciliteiten reduceert het bedrijf zijn milieubelasting. Waar mogelijk kiest het voor hergebruik. Het bedrijf heeft faciliteiten om afvalwater en gasafval te filteren en te behandelen. Yingli wil zijn energieverbruik en de CO2-uitstoot van het productieproces verminderen. Het bedrijf is ISO 14001-gecertificeerd. Het focust op energiebronnen met een lage CO2-uitstoot, wat ook tot uiting komt in de productmix.

  Terug naar boven

  ZhuZhou CSR (mei 2014)
  • Activiteiten
   Zhuzhou CSR Times Electric Co., Ltd. is een Chinees bedrijf dat onderdelen produceert om in landen over de hele wereld elektrisch treinverkeer mogelijk te maken. Het bouwt aandrijvingssystemen, informatiesystemen, sensoren en communicatiesystemen voor locomotieven, metro’s en spoorwegen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Het bedrijf publiceert een duurzaamheidsverslag waarin beleid staat om corruptie uit te sluiten en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden te waarborgen. Zhuzhou CSR Times Electric heeft een goed ketenbeleid en verwacht van leveranciers dat zij ISO 9001-gecertificeerd zijn. Dat houdt in dat zij beleid hebben hun kwaliteit te beheren. Het bedrijf heeft goed milieubeleid en de ISO 14001-certificatie om milieurisico’s in kaart te brengen en te verminderen. Wel moedigen we het bedrijf aan om mensenrechtenbeleid en beleid voor vakbondsvrijheid op te stellen en te publiceren. Door zijn activiteiten past Zhuzhou CSR in het universum van het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  Zumtobel (september 2014)
  • Activiteiten
   Zumtobel is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd actief is in de verlichtingsbranche. Het biedt een volledig scala aan integrale oplossingen voor professionele verlichting, armaturen, lichtbeheersingssystemen en lichtcomponenten voor binnen en buiten. De onderneming is in vele landen actief met productiefaciliteiten op vier continenten en verkoopkantoren in honderd landen.
  • Milieu
   Zumtobel heeft een sterk milieubeleid. Bijna alle fabrieken zijn ISO 14001-gecertificeerd. Voor de resterende locaties zijn voorbereidingen getroffen voor de certificering. Voorts heeft Zumtobel diverse maatregelen genomen die hebben geleid tot wezenlijke besparingen, effectief materiaal- en energiegebruik van natuurlijke hulpbronnen en optimaliseringen van milieutechnologie. Het onderzoek en de ontwikkeling richt zich volledig op energiebesparing.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Zumtobel heeft sterk duurzaamheidsbeleid en ketenbeleid. In een gedragscode zijn alle relevante standaarden vastgelegd waaraan werknemers en leveranciers zich moeten houden als het gaat om mensenrechten en klimaat. Het bedrijf refereert aan alle relevante ILO-verdragen. Zumtobel heeft een systeem om te waarborgen dat leveranciers zich houden aan de standaarden.

  Terug naar boven  Afgekeurd sinds 1 januari 2013

  Adlink Technology (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  American Water (december 2013)
  • Activiteiten
   American Water is een Amerikaans bedrijf dat water en afvalwater levert via haar gereguleerde en niet-gereguleerde dochterbedrijven. Het bedrijf levert o.a. aan private, commerciële, industriële en publieke sectoren, waaronder de schaliegaswinning. Het bedrijf is actief in de Verenigde Staten en Canada. American Water levert aan ongeveer 15 miljoen mensen drinkwater, afvalwater en andere water gerelateerde services in 30 staten in Amerika en 2 provincies in Canada. Het bedrijf heeft ongeveer 90 oppervlakte water zuiveringsinstallaties, 600 grondwater zuiveringsinstallaties, 1.200 grondwaterputten, 60 afvalwater behandel-voorzieningen, 1300 ‘behandeld’ water opslagfaciliteiten, 1300 pompstations en 100 dammen, en 49.000 mijl pijpen. Het bedrijf is in 1886 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Voorhees, New jersey, USA. Deze onderneming is afgekeurd (zie reden van afkeuren hieronder), ABB heeft echter besloten ze voorlopig in het universum van ASN Milieu & Waterfonds te handhaven.
  • Reden van afkeuring
   American Water is direct betrokken bij en levert essentiële producten/ diensten voor de winning van schaliegas. Dit is een activiteit die ASN Bank uitsluit. Tevens is American Water lid van de belangrijkste lobbyclub voor schaliegas in de VS.

  Terug naar boven

  Aqua America (december 2013)
  • Activiteiten
   Aqua America is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 1.600 werknemers, dat water- en afvalwaterdiensten levert aan residentiële, commerciële en industriële klanten. Het bedrijf is daarnaast actief in de schaliegaswinning. Het bedrijf is enkel actief in de Verenigde Staten. Aqua America heeft een sterk commitment om het leven van mensen, die in de gemeenschappen werken en wonen die zij dient, te verrijken. Zo heeft het bedrijf belangrijke partnerschappen gevormd met op gemeenschap gerichte non-profit organisaties binnen het werkterrein van het bedrijf. Deze onderneming is afgekeurd (zie reden van afkeuren hieronder), ABB heeft echter besloten ze voorlopig in het universum van ASN Milieu & Waterfonds te handhaven.
  • Reden van afkeuring
   Aqua America is direct betrokken bij en levert essentiële producten/ diensten voor de winning van schaliegas. Dit is een activiteit die ASN Bank uitsluit. Tevens is Aqua America lid van de belangrijkste lobbyclub voor schaliegas in de VS.

  Terug naar boven

  Badger Meter (juni 2015)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Badger Meter produceert en verkoopt systemen om de stroming van water en andere vloeibare stoffen te meten, en controletechnologieën. Badger Meter heeft industriële klanten in de water-, afvalwater- en proceswatermarkten, in de energie- en oliesector, de voedsel- en dranksector, de farmaceutische sector, de chemische sector en de betonindustrie. De groep heeft productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Mexico en Tsjechië. Het bedrijf telt ongeveer 1.300 werknemers.
  • Reden van afkeuren
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Ballard (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Het Canadese Ballard Power Systems Inc. is actief in Canada, de VS, Duitsland en Japan. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt voornamelijk onderdelen voor het opwekken van energie. Zo maakt het brandstofcellen en elektroden voor de auto-industrie en energiebedrijven. Ballard heeft ongeveer 440 werknemers.
  • Reden van afkeuren
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Clean Harbors (juni 2015)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Clean Harbors Inc. levert een breed scala aan milieudiensten, waaronder de verwerking van schadelijk afval. Het bedrijf is met circa 6.800 medewerkers actief in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Brazilië en heeft productiefaciliteiten in Puerto Rico.
  • Reden van afkeuren
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Comfortdelgro (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Cree (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Fanuc (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  First Solar (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Fuel Tech (mei 2014)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Fuel Tech ontwerpt en produceert apparatuur om vervuiling te beheersen en de efficiëntie van aan energie gerelateerde faciliteiten te verbeteren. Hiermee richt het zich vooral op beperking van de uitstoot van stikstofoxiden door kolen- en gascentrales. Fuel Tech is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft kantoren in Italië en China. Het heeft meer dan 200 werknemers, die grotendeels hoog opgeleid zijn.
  • Reden van afkeuren
   Hoewel het bedrijf de uitstoot van kolen- en gascentrales beperkt, is het helemaal afhankelijk van deze sector. In onze visie op de duurzame samenleving van 2050 is geen sprake meer van elektriciteit opgewekt door fossiele brandstoffen. Bedrijven die zich volledig richten op de fossiele-energiemarkt, maken dan ook geen onderdeel meer uit van de duurzame samenleving. Daarom hebben wij Fuel Tech afgekeurd voor het ASN Milieu & Waterfonds.

  Terug naar boven

  Gamesa (februari 2013)
  • Activiteiten
   Het Spaanse Gamesa is een van de belangrijkste ondernemingen wereldwijd als het gaat om de bevordering en ontwikkeling van windmolenparken. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in China en India.
  • Reden van afkeuring
   Gamesa maakt motoren voor onderzeeërs die speciaal voor militair gebruik zijn. Deze producten staan op de Common Military List van de EU, de lijst van wapens die wij hanteren. Tevens maakt Gamesa motoren die ontworpen zijn voor kernreactoren. Om deze twee redenen hebben wij het bedrijf uit het beleggingsuniversum verwijderd.

  Terug naar boven

  Grontmij (juni 2013)
  • Activiteiten
   Grontmij N.V. is een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. De kerntaken van het bedrijf zijn advisering, ontwerp en managament van projecten op het gebied van bouw en vastgoed, energie, industrie, infrastructuur en mobiliteit, milieu en ruimte, software, stedelijke ontwikkeling en water. Het bedrijf heeft circa 9.000 medewerkers. In Europa is Grontmij vooral actief in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, en in mindere mate in Turkije en Polen. Buiten Europa is Grontmij actief in China en op projectbasis in Azië en Afrika.
  • Reden van afkeuring
   Grontmij levert diensten die zich specifiek richten op de kernenergiesector. Daarom hebben wij Grontmij verwijderd uit het universum.

  Terug naar boven

  Halosource (december 2013)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse HaloSource, Inc vormt samen met zijn dochterondernemingen een wereldwijd opererend watertechnologiebedrijf. HaloSource levert schoner, helderder en veiliger water met behulp van gepatenteerde technologieën voor drinkwater, recreatiewater, textielcoatings, en milieuvriendelijk afvalwater. Ook recyclet het water voor de industrie, waaronder olie- en gaswinning en mijnbouw.
  • Reden van afkeuring
   HaloSource levert specifieke en essentiële producten (HeloKlear) om water te reinigen dat gebruikt wordt bij de winning van olie en (schalie)gas. Op basis daarvan keuren wij HaloSource af.

  Terug naar boven

  Hess (december 2012)
  • Activiteiten
   Het Duitse Hess AG ontwikkelt en produceert verlichting. Het bedrijf zet zich in voor meer energiezuinige lichtoplossingen zoals ledverlichting. Het bedrijf is groot in verlichtingsoplossingen voor openbare ruimtes.
  • Reden van afkeuring
   Eind 2012 kwam aan het licht dat er boekhoudfraude was gepleegd door het bedrijf. Hess is daarom verwijderd uit het universum.

  Terug naar boven

  Horiba (juni 2015)
  • Activiteiten
   Het Japanse Horiba Ltd. produceert en verkoopt analytische instrumenten en meetinstrumenten. Het heeft ongeveer 5.000 werknemers in dienst. De producten van Horiba bieden klanten oplossingen voor milieuproblemen, variërend van het halen van ISO 14001-certificering tot instrumenten om de luchtvervuiling te meten.
  • Reden van afkeuren
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  IDEX (april 2014)
  • Activiteiten
   De Amerikaanse IDEX Corporation maakt een breed scala aan producten die vloeistof gebruiken voor hun werking: industriële pompen, meetgereedschap, precisievloeistof en gaspompen. Dat doet IDEX onder andere voor de gezondheids- en onderzoekssector, chemiesector, brandbestrijding en de fabricage van motoren. IDEX fabriceert precisiepompen en gereedschap om kleurstoffen en dranken toe te dienen en te mengen. Ook produceert het pompen en reddingsgereedschap voor brandweer en toepassingen op het gebied van veiligheid. Deze onderneming is afgekeurd (zie reden van afkeuren hieronder), ABB heeft echter besloten ze voorlopig in het universum van ASN Milieu & Waterfonds te handhaven.
  • Reden van afkeuring
   Verschillende dochterondernemingen van IDEX maken producten voor de militaire en de nucleaire sector en voor de exploratie van olie en gas. Zo maakt het bedrijf lasersystemen voor defensie en producten voor wapens en onbemande luchtvaartuigen. Deze producten worden specifiek gemaakt voor de militaire sector en staan op de EU Common Military List. Ook maakt IDEX producten die zijn bedoeld om nucleaire installaties tegen brand te beschermen. De afsluitsystemen die het maakt voor de olie- en gassector worden gebruikt voor boringen in zeer diep water. De ASN Bank wijst wapens, kernenergie en de fossiele-energiesector af. Daarom hebben wij IDEX afgekeurd.

  Terug naar boven

  Johnson Matthey (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Johnson Matthey is een Brits chemiebedrijf met drie divisies: Environmental Technologies, Precious Metal Products en Fine Chemicals. Het bedrijf levert producten en technologieën, bijvoorbeeld om uitstoot te controleren en koolwaterstof efficiënter te gebruiken, voor katalysatoren voor auto’s en voor de optimalisatie van diensten voor de petrochemie, olieraffinage en gassector. Ook is Johnson Matthey betrokken bij de bewerking, recycling, de marketing en distributie van waardevolle metalen als goud, zilver en platina. Het bedrijf levert onder meer producten die worden toegepast in de farmaceutische industrie.
  • Reden van afkeuring
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Kubota Corp (april 2014)
  • Meer informatie volgt later

  Terug naar boven

  Kuka (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Kurita Water Industries (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Kurita Water Industries biedt producten, technologieën en onderhoud op het gebied van waterbehandeling, veelal specifiek gericht op het zuiveren van water. Zo levert het Japanse bedrijf waterzuiveringschemicaliën en chemicaliën voor het koelen van water. Daarnaast biedt Kurita Water Industries apparatuur om water en grond te behandelen.
  • Reden van afkeuring
   Kurita Water Industries heeft een dochter, Kurita Engineering. Deze levert reinigingsdiensten en diensten voor de ontsmetting en verwerking van afvalwater. Ook ontwerpt en produceert Kurita Engineering materiaal voor kerncentrales. Het maakt bijvoorbeeld chemicaliën om koelinstallaties van kerncentrales te reinigen. Daarmee levert Kurita Water Industries diensten die zich specifiek richten op de kernenergiesector. Wij hebben daarom Kurita Water Industries verwijderd uit het universum.

  Terug naar boven

  LKQ (juni 2013)
  • Activiteiten
   LKQ Corp is een Amerikaans bedrijf met ongeveer 9.600 werknemers. Het levert gerecyclede vervangingsonderdelen en hieraan gerelateerde diensten aan de automobielindustrie. Deze onderdelen produceert het niet zelf.
  • Reden van afkeuring
   LKQ heeft een ‘Heavy Trucks & Equipment’-afdeling waar het gebruikte vrachtwagens en nieuwe en gebruikte onderdelen van vrachtwagens verkoopt. De meeste vrachtwagens zijn ouder dan vijf jaar. De productie en het hergebruik van verbrandingsmotoren zijn in strijd met de visie van de ASN Bank op een duurzame samenleving, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. In de klimaatneutrale samenleving heeft de verbrandingsmotor geen plaats. We leggen een grens bij de productie van verbrandingsmotoren, zoals we bijvoorbeeld ook kolen- en gascentrales mijden.

  Terug naar boven

  MTR Corporation (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  ORMAT Technologies (mei 2014)
  • Activiteiten
   ORMAT Technologies uit de VS ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en exploiteert wereldwijd geothermische-energiecentrales en restwarmtecentrales. ORMAT verkoopt de energie die het opwekt. Dat doet Ormat ook voor gerenoveerde energiecentrales met behulp van de middelen die het zelf heeft ontwikkeld en geproduceerd. Daarnaast ontwerpt, produceert en verkoopt Ormat machines om elektriciteit en energie op te wekken. Het levert eveneens diensten die samenhangen met de aanbesteding, bouw, werking en het onderhoud van geothermische-energiecentrales en gerenoveerde energiecentrales. De geothermische-energiecentrales bevinden zich in onder meer Kenia, Nicaragua, Guatemala en de Verenigde Staten. Het bedrijf telt ruim 1.000 werknemers.
  • Reden van afkeuren
   ORMAT Technologies heeft een volledige dochter, ORMAT Power Inc., die essentiële, specifieke producten levert aan de olie- en gassector, bestemd voor de exploratie en productie van fossiele grondstoffen. Wij sluiten deze activiteiten uit. Leveranciers die zich specifiek richten op activiteiten die wij uitsluiten, of hieraan essentiële diensten of producten leveren, sluiten wij uit.

  Terug naar boven

  Ovivo (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Pennon (januari 2014)
  • Activiteiten
   De Britse Pennon Group levert diensten op het gebied van water en riolering, recycling en duurzame energie, en investeert hierin. Deze onderneming is afgekeurd (zie reden van afkeuren hieronder), ABB heeft echter besloten ze voorlopig in het universum van ASN Milieu & Waterfonds te handhaven.
  • Reden van afkeuren
   Dochteronderneming Viridor genereert zestig procent van de omzet van Pennon. Viridor is een van de vijf grootste afvalverwerkers in het Verenigd Koninkrijk. Van de totale afvalverwerking door Viridor bestaat 38% uit stort. Wij beleggen niet in afvalverwerkers die meer dan 30% hun afval storten. Door de activiteiten van Viridor blijkt Pennon bovendien veel meer CO2 uit te stoten dan het gemiddelde van de sector en dan soortgelijke ondernemingen. Daarom hebben wij Pennon afgekeurd.

  Terug naar boven

  Pure Technologies (juni 2015)
  • Activiteiten
   Pure Technologies is een Canadees bedrijf met ongeveer 190 werknemers. Het ontwikkelt en verkoopt innovatieve informatie- en communicatietechnologie om infrastructurele werken te beheren – van bruggen en waterreservoirs tot pijpleidingen en gebouwen. Pure Technologies verkoopt zijn producten in Canada, de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
  • Reden van afkeuren
   Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Renishaw (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Rock-Tenn (augustus 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Roper Industries (januari 2014)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Roper Industries Inc. levert gespecialiseerde producten en diensten op vijf gebieden: energie, toepassingen van radiofrequenties, research en medische toepassingen, water en industriële toepassingen. Het bedrijf heeft ongeveer 8.000 werknemers en productiefaciliteiten in risicoland China. Deze onderneming is afgekeurd (zie reden van afkeuren hieronder), ABB heeft echter besloten ze voorlopig in het universum van ASN Milieu & Waterfonds te handhaven.
  • Reden van afkeuring
   Een dochteronderneming van Roper Industries, Flow Technologies, produceert meetinstrumenten om de stroom van brandstof, hydraulische vloeistof, smeermiddelen, koelvloeistoffen en andere vloeistoffen te meten voor militaire voertuigen en wapens. De meetapplicaties zijn beschikbaar voor straaljagers, helikopters, raketten en torpedo's, en UAV's en drones. De apparatuur wordt specifiek voor de militaire sector gemaakt. Dezelfde dochteronderneming maakt tevens meetinstrumenten speciaal voor de olie- en gassector. Ook maakt Roper Industries meetinstrumenten speciaal voor de nucleaire sector. Zetec, een volledige dochteronderneming van het bedrijf, biedt op maat gemaakte inspectiediensten voor kerncentrales. Samengevat: Roper Industries levert essentiële, specifieke producten voor de militaire sector, de olie- en gassector en de nucleaire sector. Daarom hebben wij Roper Industries afgekeurd.

  Terug naar boven

  Stantec (december 2013)
  • Activiteiten
   Stantec uit Canada levert wereldwijd professionele adviesdiensten op het gebied van planning, ontwerp, architectuur, binnenhuisarchitectuur, landschapsarchitectuur, onderzoek, milieuwetenschap, planning en procesbeheer voor projecten op het gebied van infrastructuur, olie en gas, mijnbouw, vliegvelden, water, gezondheidszorg, industriële gebouwen, schoolgebouwen, wegen en vervoer, bruggen etc.
  • Reden van afkeuring
   Stantec is betrokken bij een groot aantal activiteiten die de ASN Bank uitsluit. Zo levert het specifieke, essentiële diensten voor de exploratie van fossiele grondstoffen, de mijnbouwsector, het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen en de aanleg of uitbreiding van nieuwe vliegvelden. Naar eigen zeggen is Stantec betrokken bij aanleg en uitbreiding tweehonderd vliegvelden in twintig landen. Daarnaast is Stantec actief in veel hoogrisicolanden, waaronder Saoedi-Arabië en Qatar, waar het betrokken is bij grootschalige bouwprojecten.

  Terug naar boven

  Suez Environnement (april 2013)
  • Activiteiten
   Suez Environnement SA is een Frans bedrijf dat diensten aanbiedt op het gebied van drinkwater, afvalverwerking and afvalbeheer.
  • Reden van afkeuring
   Bij de verwerking van afval maakt Suez Environnement gebruik van stort. Wij hebben als criterium dat we alleen in bedrijven beleggen als minder dan dertig procent van hun totale afvalverwerking bestaat uit stort. Nu bleek dat dit bij Suez Environnement meer dan dertig procent is. Daarom is het bedrijf uit het ASN Beleggingsuniversum verwijderd.

  Terug naar boven

  Tomra (april 2013)
  • Activiteiten
   De Noorse Tomra Groep biedt geavanceerde oplossingen voor optimaal (her)gebruik van grondstoffen. Doel is de financiële resultaten van Tomra’s klanten te verbeteren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Sinds 1972 maakt Tomra emballagesystemen voor de geautomatiseerde inname van gebruikte drankverpakkingen. Inmiddels biedt Tomra diverse oplossingen op twee gebieden: Collection Solutions (de inname en het samenpersen van verpakkingen en materiaalherwinning) en Sorting Solutions (recycling, mijnbouw en voedselverwerking).
  • Reden van afkeuring
   Het bedrijfsonderdeel Sorting Solutions is actief in mijnbouw, waaronder de winning van uranium. Dat maakt Tomra tot toeleverancier van de kernenergie-industrie. Uit het jaarverslag blijkt dat Sorting Solutions een derde van de winst van Tomra oplevert. Tomra heeft nu 40 tot 60 procent van het marktaandeel in deze sector in handen. Het ziet de winning van uranium als een belangrijke groeimarkt. Daarom is het een strategisch partnership aangegaan met Rio Tinto. De ASN Bank wijst kernenergie af; daarom hebben wij Tomra verwijderd uit ons beleggingsuniversum.

  Terug naar boven

  Xylem (december 2013)
  • Activiteiten
   Het Amerikaanse Xylem biedt diensten en producten op het gebied van water. Het bedrijf monitort afvalwater, levert koelings- en distributiesystemen voor de drankindustrie, en verwarming en koeling van industriële machines. Verder bewerkt Xylem water voor industriële toepassingen, verplaatst water via pompsystemen en bewerkt (afval)water (ontzilten en hergebruiken). Het bedrijf is actief in verschillende risicolanden, zoals China en Rusland.
  • Reden van afkeuring
   Xylem levert een monitoringsysteem voor het US Army-programma dat een essentiële rol speelt bij het opsporen en uiteindelijk vernietigen van chemische wapens. Dit product staan op de EU Common Military List. Xylem maakt essentiële onderdelen voor marineschepen en onderzeeërs. Ook levert het pompen, kleppen en andere apparatuur om water te leveren aan de olie- en gassector en de nucleaire sector, en het gebruik ervan te monitoren. Het leveren van wapens en specifieke producten voor de olie- en gassector en de nucleaire sector vallen onder onze uitsluitingdcriteria.

  Terug naar boven


ASN Milieu & Waterfonds: winnaar Groene Stier 2014
Fondsrendementen*

ASN Duurzaam Aandelenfonds 16,39%
ASN Duurzaam Obligatiefonds 5,03%
ASN Duurzaam Mixfonds 10,45%
ASN Milieu & Waterfonds 15,51%
ASN Duurzaam Small &
Midcapfonds
14,27%
ASN-Novib Microcredietfonds 3,64%
ASN Groenprojectenfonds 2,75%

*Gemiddeld nettorendement per jaar over de afgelopen vijf jaar per 30 september 2016.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor een overzicht van kosten en risico's klikt u op de fondsnaam.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap