Lees voor

Minister verbiedt investeren in clustermunitie

Minister Jan Kees de Jager wil financiŽle instellingen verbieden in clusterbommen te investeren. Dat schreef hij op 21 maart in een brief aan de Eerste Kamer. ďClustermunitie veroorzaakt onaanvaardbaar leed. Daarom vind ik het erg belangrijk dat niet direct geÔnvesteerd kan worden in de productie, verkoop of distributie van deze wapensĒ, aldus De Jager.

Momenteel consulteert De Jager de financiŽle instellingen in Nederland over het verbod. Dat zou nog tot wijzigingen in de inhoud van het verbod kunnen leiden.

Lobby

De ASN Bank is heel blij met deze stap van minister De Jager. Wij hebben voor het verbod op investering in clustermunitie gelobbyd bij de Eerste en Tweede Kamer, samen met MN Services en APG Asset Management.

Op 1 augustus 2010 werd de Internationale Conventie over Clustermunitie (CCM) van kracht. Ook Nederland ratificeerde dit verdrag. In september 2010 stuurden wij de leden van de Tweede Kamer-commissies van FinanciŽn en Defensie een brief om hen aan te sporen dit verbod te steunen. Wij stelden daarin dat de Nederlandse overheid met het tekenen van de CCM ook de morele plicht heeft om alles in het werk te stellen om een bijdrage te leveren aan de uitbanning van clustermunitie en andere wapens. In oktober 2011 besloot het kabinet om plannen uit te werken om financiŽle instellingen te verbieden in clustermunitie te investeren.

Standpunt van de ASN Bank over wapens
Wapens zijn belangrijk om vredesmissies uit te voeren, misdaden te voorkomen, landen te verdedigen en de openbare orde te handhaven. Maar ze veroorzaken ook veel leed. Ze zijn gemakkelijk beschikbaar. Dat draagt sterk bij aan het ontstaan en voortbestaan van conflicten, oorlogen en onderdrukking. Vele burgers zijn daarvan het slachtoffer. Bovendien gaan conflicten gepaard met armoede, onveiligheid en een spiraal van geweld. Wapens houden deze negatieve gevolgen in stand.

De ASN Bank investeert niet in ondernemingen die zijn betrokken Ė op wat voor manier dan ook Ė bij wapenproductie, -handel en -distributie. En in landen investeren we alleen als ze verdragen en conventies voor het uitbannen van controversiŽle wapens hebben ondertekend.

Lees meer over ons beleid

22 maart 2012

< Naar de pagina Actueel
Twitter icoonHyves icoonFacebook icoonLinkedin icoonPrint icoon
Deel dit artikel via:††


copyright††2014 ASN Bank       |       Disclaimer       |       Privacy       |       Voorwaarden       |       Dienstenwijzer       |       Sitemap