Lees voor

Belangrijke prijs voor fotograaf Jeroen Toirkens

Toirkens-fotoFotograaf Jeroen Toirkens heeft de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2011 gewonnen. Dat werd op zondag 22 januari bekend gemaakt. Hij won deze prijs voor het project NomadsLife. Wij feliciteren Jeroen Toirkens van harte met deze prijs.

NomadsLife
Fotograaf Jeroen Toirkens werkte al sinds 1999 aan het project NomadsLife. Hij fotografeerde volken in Groenland, Mongolië, Kirgizië, Finland, Russische Federatie, Turkije en Marokko. Daarmee wilde hij de positie van nomaden in deze tijd in beeld brengen.

De centrale vraag was: hoe houden zij zich staande in de huidige maatschappij? Veel kleine volken worden met uitsterven bedreigd. Hun taal, tradities en leefwijzen dreigen verloren te gaan. Industrialisatie, droogte, armoede en klimaatveranderingen maken het steeds moeilijker om vast te houden aan hun oorspronkelijke manier van leven.

NomadsLife brengt het nomadische leven onder de aandacht via publicaties, exposities, lezingen en symposia. Het doel was om tot een fotodocument te komen met artistieke, journalistieke en antropologische waarde.

Sponsoring door de ASN Bank

Eind 2010 kreeg de ASN Bank een sponsorverzoek van fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius. Zij gingen naar de Beringstraat in Alaska om de Inuit in beeld te brengen. Deze reis zou de laatste zijn voor het project van NomadsLife. Wij sponsorden dit project omdat het een duidelijk beeld gaf van de invloed van het Westen op diverse plekken ter wereld.

Bekijk hier de foto’s die Jeroen Toirkens van de Inuit maakte.

Clichés ontstijgen
In 2004 en in 2010 won Jeroen Toirkens al Zilveren Camera-prijzen met foto’s uit Mongolië en Groenland. De Canon Prijs voor het beste fotoverhaal dat in 2011 is voltooid, is voor het hele project. De jury let vooral op de manier waarop de fotograaf zijn verhaal doet. Het gebruik van nieuwe platformen, zoals websites, social media en YouTube, speelt bij deze beoordeling een sterke rol.

De jury koos voor NomadsLife omdat Jeroen Toirkens gebruikmaakte van diverse podia en technieken. En omdat “het project in deze jachtige tijden benadrukt dat een jarenlange concentratie op één onderwerp leidt tot nieuwe inzichten, kennis en beelden die de clichés superieur ontstijgen.”

30 januari 2012

< Naar de pagina Actueel
Twitter icoonHyves icoonFacebook icoonLinkedin icoonPrint icoon
Deel dit artikel via:  


copyright  2014 ASN Bank       |       Disclaimer       |       Privacy       |       Voorwaarden       |       Dienstenwijzer       |       Sitemap