Lees voor

ASN Bank sponsort Exchanghibition Bank

Wat is de waarde van geld? En welke waarden zijn aan geld verbonden? Hoe bepaal je de waarde van producten en diensten, en van zaken als cultuur en natuur? Kunstenaar Dadara wil de ethische discussie over dergelijke vragen stimuleren. Daarom heeft hij een bank opgericht, de Exchanghibition Bank, die biljetten uitgeeft van Nul, een Miljoen en Oneindig.

De Exchanghibition Bank is een rondreizend wisselkantoor. Het heeft op culturele plekken gestaan, zoals Palais Paradiso, het Rijksmuseum en Nuit Blanche. Maar Dadara zet ook het grote publiek aan het denken met zijn Exchanghibition Bank in de grote hal van het Centraal Station in Amsterdam, Occupy op het Beursplein en winkelcentrum Magna Plaza. De ASN Bank sponsort dit project.

Jeroen en Daniel PinchbeckBiljet van 2012
Dit jaar geeft de Exchanghibition Bank een bijzonder biljet uit, namelijk het biljet van 2012. Het biljet verliest zijn financiële waarde na 21 december 2012, maar dan is het natuurlijk nog wel kunst.

Dadara laat zien hoe het biljet van 2012 meer dan financiële waarde kan hebben, want om zo’n biljet te bemachtigen moeten mensen hun ‘Idea for Change’ indienen. Dit krijgen ze vervolgens op een certificaat dat hoort bij hun unieke genummerde bankbiljet. Hierdoor krijgt het biljet een extra waarde die niet in geld is uit te drukken.

Dadara en ASN-directeur Jeroen Jansen

Inspiratoren

De Exchanghibition Bank heeft in 2012 twaalf ambassadeurs benoemd als inspiratoren voor veranderingsideeën. Onder hen zijn Daniel Pinchbeck, schrijver voor onder meer de Guardian en Wired, en oprichter van Evolver, een netwerk voor sociaal activisme, Ross Ashcroft, maker van de documentaire over banken Four Horsemen, Darren Aronofsky, regisseur van Black Swan en Requiem for a Dream, en Jeroen Jansen, directeur van de ASN Bank.

Sponsoring door de ASN Bank
Met dit ambassadeurschap en de sponsoring van de Exchanghibition Bank wil de ASN Bank de discussie over de waarde van geld stimuleren en mensen uitnodigen om na te denken over verandering. Jeroen Jansen: “Onze klanten vertrouwen ons hun geld toe omdat ze daar op een later tijdstip idealen mee willen verwezenlijken: de studie van hun kinderen, een droomvakantie, een bos redden of een nieuw huis kopen.

Een bank heeft dus niet alleen geld in beheer, maar ook de idealen van haar klanten. Als banken dat geld alleen gebruiken om meer geld mee te verdienen, wordt de wereld armer. Als duurzame bank maken we de idealen van mensen voor later, die als het ware in geld zijn gestold, vloeibaar om er nu een duurzame wereld mee te realiseren. Wat ik zou willen veranderen is dat mensen – en ook de financiële sector – zich ervan bewust worden dat geld leidt tot afhankelijkheid. Je bent echt vrij als je je idealen realiseert, nu en voor de toekomst.”

3 mei 2012

< Naar de pagina Actueel
Twitter icoonHyves icoonFacebook icoonLinkedin icoonPrint icoon
Deel dit artikel via:  


copyright  2014 ASN Bank       |       Disclaimer       |       Privacy       |       Voorwaarden       |       Dienstenwijzer       |       Sitemap