Lees voor

Wat is SEPA?

32 Europese landen – waaronder Nederland – hebben besloten om één markt voor betalings-verkeer te creëren. Daarom gaan zij over op één betalingssysteem: SEPA (Single European Payments Area). Het doel van SEPA is dat alle betalingen in en tussen deze landen op dezelfde manier plaatsvinden. En dat alle betalingen even gemakkelijk, efficiënt en veilig worden. Lees hier meer informatie over SEPA.

Op termijn worden ook de binnenlandse betalingen – dus tussen rekeninghouders in Nederland – Europese betalingen. Dan gebruiken we bij elke betaling het internationale bankrekening-nummer (IBAN). Als SEPA helemaal is ingevoerd, heeft u het IBAN ook nodig om in Nederland geld over te schrijven.

In het kader van SEPA worden twee nieuwe betaalmiddelen geïntroduceerd:

  • de Europese overschrijving
  • het Europese incasso

Welke landen doen mee aan SEPA?

Aan SEPA doen alle landen van de Europese Unie mee, plus Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Monaco en Noorwegen.

Welke voordelen heeft SEPA voor u?
Hoe vaker u in het buitenland komt – als toerist, om te werken of studeren – des te meer voordeel u heeft van SEPA. Want met SEPA kunt u:

  • vanaf uw normale betaalrekening betalingen doen naar alle SEPA-landen, met behulp van Europese overschrijvingen en Europese incasso’s.
  • in steeds meer winkels en restaurants in heel Europa pinnen.
  • buitenlandse bedrijven direct laten incasseren van uw rekening; zo kunt u bijvoorbeeld de kosten van uw camping of hotel gemakkelijk voldoen.

Betalen met ASN Wereldpas en ASN Creditcard
Met uw ASN Wereldpas kunt u wereldwijd betalen bij betaalautomaten en geld opnemen bij geldautomaten. In steeds meer winkels en restaurants kunt u al betalen met de beveiligde EMV-chip in uw pas en uw pincode. Als SEPA helemaal is ingevoerd, kan dat in alle 32 SEPA-landen.

De Europese overschrijving

Begin 2008 is de Europese overschrijving ingevoerd. Geleidelijk worden alle betalingen in Europa – ook in Nederland – Europese overschrijvingen. Daartoe wordt elk huidige rekening-nummer uitgebreid tot een IBAN (International Bank Account Number). Op termijn gaan we het IBAN ook voor betalingen in Nederland gebruiken.

De eerste periode vult de ASN Bank automatisch het juiste IBAN in, nadat u zelf het rekening-nummer heeft ingevuld. Vanaf Medio 2014 kunt u alleen nog maar het IBAN invullen bij betalingen.

Langer rekeningnummer
Op termijn wordt het internationale bankrekeningnummer (IBAN) de nieuwe standaard, ook voor betalingen in Nederland. In principe heeft u al een IBAN. Dit nummer is opgebouwd uit een landcode, een bankcode en uw huidige rekeningnummer. In totaal telt het IBAN achttien cijfers en letters. U kunt uw eigen IBAN vinden via ASN Online Bankieren. Als u inlogt, klikt u op ‘Overzicht rekeningen’. Achter uw ASN Bankrekening klikt u op de D (van ‘details’). Daar vindt u het IBAN van uw ASN Bankrekening. U kunt ook hier opzoeken wat uw IBAN is.

Het Europese incasso
Het binnenlandse incasso wordt vervangen door het Europese incasso. Het Europese incasso maakt het mogelijk dat u een buitenlandse organisatie machtigt een bedrag af te schrijven. Dat maakt betalen binnen SEPA landen gemakkelijker. Dit is ook voor bedrijven een groot voordeel. Zij hoeven niet meer alleen voor internationale betalingen een rekening bij een bank in een ander land te hebben. Heeft u al automatische incasso’s, dan hoeft u die niet zelf om te zetten. Wij zorgen ervoor dat u net zo gemakkelijk kunt betalen en geld ontvangen als nu het geval is.

In 2012 meer over SEPA
De Europese Unie en de banken nemen in het eerste kwartaal van 2012 meer besluiten over de veranderingen in het Europese betalingsverkeer. We houden u hiervan op de hoogte.

Het Europese parlement en de Europese Raad bereiden een verordening voor die de kaders voor de overgang naar SEPA zal bevatten. Naar verwachting ronden zij dit proces eind 2011 of begin 2012 af. Dan wordt de verordening pas definitief. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat informatie op deze website over SEPA later achterhaald blijkt te zijn. Voor eventuele gevolgen hiervan aanvaarden wij geen aansprakelijkheid.

copyright  2014 ASN Bank       |       Disclaimer       |       Privacy       |       Voorwaarden       |       Dienstenwijzer       |       Sitemap